Feltöltve:

Tiramisu

access_alarm 780
cake Közepes
person_outline 8 fő
favorite_border 1

Hozzávalók

Tojás3 darab
konyak2 evőkanál
porcukor3 dekagramm
kakaópor2 evőkanál
babapiskóta34 darab
mascarpone sajtkrém25 dekagramm
tejeskávé2 dl
csokoládé
kakaópor (vagy több)
mézessütemény fűszer kb.

Egyéb

Édes

A tiramisuról
A tiramisut az egyik legnépszerűbb olasz desszertként tartják számon. A neve a tirare (húzni) és a sú (fel) szavakból áll össze, így az édesség neve magyarul nagyjából annyit tesz „Dobj föl”. Keletkezéséről több történet is elterjedt. Egyesek szerint Siennából származik, és a helyi cukrászok azért alkották meg a tiramisut, hogy az oda látogató III. Cosimo kedvét feldobják az édességgel. Más történetek szerint Trevisóból származik és Roberto Linguanotto a kitalálója. Egy biztos, egy tányér kitűnő tiramisu képes valóban bárkit feldobni egy borongós napon.
A tiramisu elkészítése rendkívül egyszerű. Két kulcsfontosságú dologra érdemes odafigyelni: a megfelelő hozzávalók (főként a tojás frissességére figyeljünk) és az arányok betartása. Az erős fekete kávé, a lágy, krémes mascarpone, a könnyed babapiskóta, a kakaó és a konyak rendkívül izgalmas ízvilágot alkotnak.
Az általunk bemutatott klasszikus tiramisu mellett, számos egyéb változat létezik. A konyak helyett van aki rumot vagy bort tesz bele, a mascarpone mellett gyakran megjelenik a tejszín is. Mivel sütést nem igényel, a tiramisu könnyű desszert lehet a nyári napokra. A tavaszi, nyári időszakban gyakran készítik el epres, málnás verzióban is a tiramisut.
Tálalás előtt érdemes néhány órát pihentetni a tiramisut, hogy minél jobban összeérjenek az ízek.
Ha vendégeket várunk és szeretnénk valamilyen egyszerű, gyorsan elkészíthető desszertet, a tiramisu remek választás lehet. Baráti, családi eseményekre is kitűnő recept.

Elkészítés

1. lépés

A mascarpone krémet tegyük egy nagy keverőtálba és tegyük hozzá a porcukrot. A tojásokat válasszuk szét, a sárgájákat öntsük a mascarponéhoz. A fehérjéket robotgéppel verjük kemény habbá. Ezután keverjük össze (akár a robotgép alacsony fokozatán) a mascarponés tálban levőket. (Fordított sorrendben soha ne dolgozzunk ugyanazzal a keverővel – a sárgája és a mascarpone zsírtartalma miatt a fehérje nem verődne fel.) A fehérje habját laza mozdulatokkal keverjük hozzá a mascarponéhoz.

2. lépés

Egy mélytányérba öntsük bele a tejeskávét és keverjük bele az alkoholt (ha a babapiskóta cukrozott, nem kell, hogy túl édes legyen a kávé). A babapiskótákat gyors mozdulattal (ne ázzanak el) forgassuk meg a folyadékban.

3. lépés

Vegyünk elő egy szép, kb. 6 cm falmagasságú tálat. Tegyük a tálba szorosan egymás mellé a bemártott piskótákat. Ha beterítettük a tál alját, kenjük rá a krém felét, majd terítsük be újabb réteg kávéba áztatott babapiskótával. Most jöhet a krém másik fele. Nem kell simára alakítani a krém tetejét, nagyon jól néz ki, ha borzas.

4. lépés

Végezetül szűrőn keresztül szórjunk rá egyenletes vastagságban a kakaóport.

5. lépés

Egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy összeérjenek az ízek.

Hozzászólások

Hasonló receptek

alarm_on 30"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 0"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 110"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem