Tiramisu
Hozzávalók
Tojás | 3 darab | |
---|---|---|
konyak | 2 evőkanál | |
porcukor | 3 dekagramm | |
kakaópor | 2 evőkanál | |
babapiskóta | 34 darab | |
mascarpone sajtkrém | 25 dekagramm | |
tejeskávé | 2 dl | |
csokoládé | ||
kakaópor (vagy több) | ||
mézessütemény fűszer kb. |
Egyéb
A tiramisuról
A tiramisut az egyik legnépszerűbb olasz desszertként tartják számon. A neve a tirare (húzni) és a sú (fel) szavakból áll össze, így az édesség neve magyarul nagyjából annyit tesz „Dobj föl”. Keletkezéséről több történet is elterjedt. Egyesek szerint Siennából származik, és a helyi cukrászok azért alkották meg a tiramisut, hogy az oda látogató III. Cosimo kedvét feldobják az édességgel. Más történetek szerint Trevisóból származik és Roberto Linguanotto a kitalálója. Egy biztos, egy tányér kitűnő tiramisu képes valóban bárkit feldobni egy borongós napon.
A tiramisu elkészítése rendkívül egyszerű. Két kulcsfontosságú dologra érdemes odafigyelni: a megfelelő hozzávalók (főként a tojás frissességére figyeljünk) és az arányok betartása. Az erős fekete kávé, a lágy, krémes mascarpone, a könnyed babapiskóta, a kakaó és a konyak rendkívül izgalmas ízvilágot alkotnak.
Az általunk bemutatott klasszikus tiramisu mellett, számos egyéb változat létezik. A konyak helyett van aki rumot vagy bort tesz bele, a mascarpone mellett gyakran megjelenik a tejszín is. Mivel sütést nem igényel, a tiramisu könnyű desszert lehet a nyári napokra. A tavaszi, nyári időszakban gyakran készítik el epres, málnás verzióban is a tiramisut.
Tálalás előtt érdemes néhány órát pihentetni a tiramisut, hogy minél jobban összeérjenek az ízek.
Ha vendégeket várunk és szeretnénk valamilyen egyszerű, gyorsan elkészíthető desszertet, a tiramisu remek választás lehet. Baráti, családi eseményekre is kitűnő recept.
Elkészítés
A mascarpone krémet tegyük egy nagy keverőtálba és tegyük hozzá a porcukrot. A tojásokat válasszuk szét, a sárgájákat öntsük a mascarponéhoz. A fehérjéket robotgéppel verjük kemény habbá. Ezután keverjük össze (akár a robotgép alacsony fokozatán) a mascarponés tálban levőket. (Fordított sorrendben soha ne dolgozzunk ugyanazzal a keverővel – a sárgája és a mascarpone zsírtartalma miatt a fehérje nem verődne fel.) A fehérje habját laza mozdulatokkal keverjük hozzá a mascarponéhoz.
Egy mélytányérba öntsük bele a tejeskávét és keverjük bele az alkoholt (ha a babapiskóta cukrozott, nem kell, hogy túl édes legyen a kávé). A babapiskótákat gyors mozdulattal (ne ázzanak el) forgassuk meg a folyadékban.
Vegyünk elő egy szép, kb. 6 cm falmagasságú tálat. Tegyük a tálba szorosan egymás mellé a bemártott piskótákat. Ha beterítettük a tál alját, kenjük rá a krém felét, majd terítsük be újabb réteg kávéba áztatott babapiskótával. Most jöhet a krém másik fele. Nem kell simára alakítani a krém tetejét, nagyon jól néz ki, ha borzas.
Végezetül szűrőn keresztül szórjunk rá egyenletes vastagságban a kakaóport.
Egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy összeérjenek az ízek.