tojáslikőr (helyettesíthetjük aromával is, ízlés szerint)
- 250 milliliter
tejföl
- 250 gramm
habtejszín
- 400 milliliter
zselatinlap
- 5 darab
A tésztához
cukor
- 80 gramm
sütőpor
- 0.5 csomag
liszt
- 100 gramm
tojás
- 3 darab
kakaópor
- 1 evőkanál
őrölt fahéj
- 1 csipetnyi
só
- 1 csipetnyi
A formához
liszt
- 1 darab
Ráma
- 1 csomag
Elkészítés:
A tojásokat verjük habosra a sóval, a cukorral, a fahéjjal, és a kakaóporral, majd keverjük hozzá a lisztet, és a sütőport is. Egy kapcsos tortaformát kenjünk ki vajjal vagy sütőmargarinnal, lisztezzük be, majd a beleöntött tésztát süssük a 170 fokra előmelegített sütőben 20 percig. A süteményt hagyjuk kihűlni a formában. A banánokról fejtsük le a héjukat, majd hosszában mindegyiket vágjuk félbe, és fektessük egymás mellé a tészta tetejére. Locsoljuk meg a rummal, és a citromlével. A pudingport csomómentesen keverjük el a tejben, majd forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik. Ezután öntsük a tortára pakolt banánokra, és várjunk addig, amíg kissé meg nem szilárdul. A hideg vízbe beáztatott, megduzzadt zselatinlapokat óvatosan nyomkodjuk ki, majd egy lábasba téve 100 ml tejszínnel együtt, alacsony hőmérsékleten melegítsük meg, ám semmiképpen se főzzük fel. A maradék tejszínből verjünk kemény habot, és keverjük el azt a tejföllel, a cukorral, meg a tojáslikőrrel. A zselatint is adjuk hozzá, majd az így kapott krémet oszlassuk el a süti tetején. A tortát 1-2 órára tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy megszilárduljon. Tálalás előtt csatoljuk le róla a karimát, reszeljünk a tetejére a csokoládét, és díszítsük a banánkarikákkal.