Trüffeltorta
Hozzávalók
cukor | 150 csapott mokkáskanál | |
---|---|---|
kakaó | 60 gramm | |
liszt | 150 gramm | |
tojás | 6 darab | |
sütőpor | 1 teáskanál | |
olaj | 75 milliliter |
krem
csokoládé (ét, esetleg vegyesen) | 300 gramm | |
---|---|---|
tejszín | 400 milliliter | |
tojássárgája | 2 darab | |
cukor | 30 gramm | |
mogyoró (sótlan, lehetőleg pörköletlen) | 80 gramm | |
rum | 8 cl |
Desszertek: Trüffeltorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
Törd darabokra a csokoládét és vízgőz felett olvaszd meg egy mély tálban. Keverd simára 150 ml tejszínnel. A tojássárgát tedd a cukorral egy másik tálba és robotgéppel vízgőz felett 10-15 percig verd habosra, majd forgasd a langyosra hűlt csokoládékrémbe, végül lazítsd fel a felvert tejszínhabbal. Közben pörköld meg a mogyorót előmelegített sütőben 100 fokon addig, amíg elkezdenek pattogni a mogyorószemek. Ezt követően nyújtódeszkán sodrófával törd durvára. A trüffelkrémből formálj vizes kézzel 16 darab kicsi golyót, forgasd meg a pörkölt mogyoróban és rakd félre 3 evőkanál krémmel a díszítéshez. Üsd a tojásokat egy lábasba, add hozzá a cukrot, kevés vizet és tűz felett keverés mellett hevítsd 60-70 fokra, de ne forrald fel. Verd gépi habverővel krémes habbá amíg ki nem hűl. A lisztet, a sütőport és a kakaóport kanállal forgasd bele lazán a krémes habba és öntsd bele lassan, keverés mellett az olajat. Öntsd a tésztát lekapcsolható szélű, Ramával kikent tortakarikába és süsd előmelegített sütőben 170 °C-on kb. 30-35 percig. Miután kihűlt, vágd ki a tortakarikából és szeleteld vízszintesen 2 részre. Tedd az alsó lapot a tortakarikába és locsold meg a rum felével. Egyenletesen kend el rajta a krém felét, simítsd rá a másik lapot és öntözd meg a maradék rummal. Igyekezz elkenni rajta a maradék krémet egyenletesen. Tedd hűtőbe 3-4 órára, hogy jól összeálljon a torta. Ezután vedd le róla a karikát, kend be a torta oldalát a félretett krémmel. Borítsd be a torta alsó harmadát pörkölt mogyoróval. Díszítsd a tetejét olvasztott csokival és trüffelgolyókkal.