Túrós fánk
Hozzávalók
A töltelékhez
tehéntúró | 25 dekagramm | |
---|---|---|
mazsola | 10 dekagramm | |
porcukor | 1 evőkanál | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
tojássárga | 2 darab |
A tésztához
tej | 2 dl | |
---|---|---|
élesztő | 2 dekagramm | |
porcukor | 1 evőkanál | |
rétesliszt | 30 dekagramm | |
tojássárga | 1 darab | |
só | 1 csipetnyi | |
Ráma | 3 dekagramm |
Desszertek: Túrós fánk a sok Fánk recept közül.
Elkészítés
1 dl tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva felfuttatom. Mély tálba szórom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tojássárgát, a sót, a Ramát és annyi langyos tejjel dagasztom be a tésztát, hogy közepesen kemény legyen. Tiszta ruhával letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom.
Nagy fánk, vagy pogácsaszaggatóval, esetleg vizespohárral kiszaggatom. Ezután még 10 percig hagyom kelni. Közben elkészítem a tölteléket: az áttört túrót összekeverem a tojássárgákkal, a megtisztított mazsolával, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Minden 2. tésztadarab közepére teszek egy kis tölteléket, majd ráteszek egy másik korongot. A széleit villával lenyomkodom.
A fánkokat Ramával megkent tepsibe, egymástól 2 centis távolságra teszem és az előmelegített, forró sütőben 10 percig erős lángon sütöm, azután a lángot takarékra mérsékelve addig sütöm, amíg a fánk szép színt kap.