Túrós fánk
Túrós fánk
  • timer80 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A töltelékhez

    • tehéntúró - 25 dekagramm
    • mazsola - 10 dekagramm
    • porcukor - 1 evőkanál
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • tojássárga - 2 darab

    A tésztához

    • tej - 2 dl
    • élesztő - 2 dekagramm
    • porcukor - 1 evőkanál
    • rétesliszt - 30 dekagramm
    • tojássárga - 1 darab
    • só - 1 csipetnyi
    • Ráma - 3 dekagramm

    Elkészítés:

    1. 1 dl tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva felfuttatom. Mély tálba szórom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tojássárgát, a sót, a Ramát és annyi langyos tejjel dagasztom be a tésztát, hogy közepesen kemény legyen. Tiszta ruhával letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom.
    2. Nagy fánk, vagy pogácsaszaggatóval, esetleg vizespohárral kiszaggatom. Ezután még 10 percig hagyom kelni. Közben elkészítem a tölteléket: az áttört túrót összekeverem a tojássárgákkal, a megtisztított mazsolával, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Minden 2. tésztadarab közepére teszek egy kis tölteléket, majd ráteszek egy másik korongot. A széleit villával lenyomkodom.
    3. A fánkokat Ramával megkent tepsibe, egymástól 2 centis távolságra teszem és az előmelegített, forró sütőben 10 percig erős lángon sütöm, azután a lángot takarékra mérsékelve addig sütöm, amíg a fánk szép színt kap.