Feltöltve:

Túrós rétes

access_alarm 30
cake Könnyű
person_outline 8 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

tejföl1 dl
Tojás1 darab
Olaj1 dl
mazsola2 evőkanál
túró kilogramm
porcukor4 evőkanál
réteslap6 darab
vaníliás cukor1 csomag
citrom reszelt héja darab

A túrós rétesről
A túrós rétes Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában is elterjedt étel, amely lágy gyúrt tésztából készül. Nálunk a túrós rétes valószínűleg török hatásra honosodhatott meg a 16. században. A ma ismert, feltekert túrós rétes a 18–19. század fordulóján lett elterjedt hazánkban. Magyarországon hagyományosan az ünnepi, lakodalmi étkezések egyik kötelező kelléke a túrós rétes. A túrós réteshez rengeteg népi hagyomány és babona is társul. Sárkeresztesen például az újévi mulatság és babona része a túrós rétes, amely biztosítja, hogy „hosszúra nyúljon az esztendő, sokáig éjjenek”. Topolyán pedig farsangkor készítettek túrós rétest, amelynek szerencsehozó képességet tulajdonítottak. Régen a túrós rétes alapjául szolgáló tésztát kézzel gyúrták és nyújtották, ami igazi kihívás volt, úgy kellett megdolgozni és vékonyra nyújtani a tésztát, hogy az ne szakadjon el a tölteléktől. Nem véletlen a kifejezés: ""nyújtjuk, mint a rétest"", hiszen sokszor egész hosszú, méteres túrós rétesek készültek, amelyek csak "kígyózva" fértek be a kemencébe. Ma már készíthetünk túrós rétest előre csomagolt rétestésztából is, amely lehetővé teszi, hogy kevesebb idő alatt, egyszerűbben süthessük meg kedvenc csemegénket. A túrós rétes mellett még nagyon sokféle rétes létezik, ma már a lehetséges töltelékek száma szinte végtelen, akár sósan, akár édesen készítjük. A túrós rétes mellett népszerű még az almás, a tökös-mákos, a meggyes, a maggyes-túrós, de akár a káposztás vagy velős rétes is.

Elkészítés

1. lépés

Túrós rétes elkészítés 1. lépés képe

A túrót villával megtörjük, elkeverjük porcukorral, vaníliáscukorral, mazsolával, tejföllel, citromhéjjal, és tojással.

2. lépés

Túrós rétes elkészítés 2. lépés képe

A réteslapot egy tiszta konyharuhára terítjük.
Meglocsoljuk olajjal, majd ráteszünk még egy lapot, újbol locsoljuk, és megint egy lapot terítünk rá.

3. lépés

Túrós rétes elkészítés 3. lépés képe

Ezt is meglocsoljuk olajjal, majd ráterítjük a túrós tölteléket.
A konyharuha segítségével feltekerjük, a két végét aláhajtjuk.
A maradék réteslapokkal ugyanígy járunk el.

4. lépés

Kiolajozott tepsibe tesszük. A tetejét meglocsoljuk olajjal. Előmelegített sütőbe rakjuk, és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.

Hozzászólások

Hasonló receptek

alarm_on 100"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 70"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 90"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 20"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 80"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 55"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 85"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem