Feltöltve:

Túrós rétes

30
Könnyű
8 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

tejföl1 dl
Tojás1 darab
Olaj1 dl
mazsola2 evőkanál
túró kilogramm
porcukor4 evőkanál
réteslap6 darab
vaníliás cukor1 csomag
citrom reszelt héja darab

A túrós rétesről
A túrós rétes Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában is elterjedt étel, amely lágy gyúrt tésztából készül. Nálunk a túrós rétes valószínűleg török hatásra honosodhatott meg a 16. században. A ma ismert, feltekert túrós rétes a 18–19. század fordulóján lett elterjedt hazánkban. Magyarországon hagyományosan az ünnepi, lakodalmi étkezések egyik kötelező kelléke a túrós rétes. A túrós réteshez rengeteg népi hagyomány és babona is társul. Sárkeresztesen például az újévi mulatság és babona része a túrós rétes, amely biztosítja, hogy „hosszúra nyúljon az esztendő, sokáig éjjenek”. Topolyán pedig farsangkor készítettek túrós rétest, amelynek szerencsehozó képességet tulajdonítottak. Régen a túrós rétes alapjául szolgáló tésztát kézzel gyúrták és nyújtották, ami igazi kihívás volt, úgy kellett megdolgozni és vékonyra nyújtani a tésztát, hogy az ne szakadjon el a tölteléktől. Nem véletlen a kifejezés: ""nyújtjuk, mint a rétest"", hiszen sokszor egész hosszú, méteres túrós rétesek készültek, amelyek csak "kígyózva" fértek be a kemencébe. Ma már készíthetünk túrós rétest előre csomagolt rétestésztából is, amely lehetővé teszi, hogy kevesebb idő alatt, egyszerűbben süthessük meg kedvenc csemegénket. A túrós rétes mellett még nagyon sokféle rétes létezik, ma már a lehetséges töltelékek száma szinte végtelen, akár sósan, akár édesen készítjük. A túrós rétes mellett népszerű még az almás, a tökös-mákos, a meggyes, a maggyes-túrós, de akár a káposztás vagy velős rétes is.

Elkészítés

Túrós rétes elkészítés 1. lépés képe
1

A túrót villával megtörjük, elkeverjük porcukorral, vaníliáscukorral, mazsolával, tejföllel, citromhéjjal, és tojással.

Túrós rétes elkészítés 2. lépés képe
2

A réteslapot egy tiszta konyharuhára terítjük.
Meglocsoljuk olajjal, majd ráteszünk még egy lapot, újbol locsoljuk, és megint egy lapot terítünk rá.

Túrós rétes elkészítés 3. lépés képe
3

Ezt is meglocsoljuk olajjal, majd ráterítjük a túrós tölteléket.
A konyharuha segítségével feltekerjük, a két végét aláhajtjuk.
A maradék réteslapokkal ugyanígy járunk el.

4

Kiolajozott tepsibe tesszük. A tetejét meglocsoljuk olajjal. Előmelegített sütőbe rakjuk, és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.

Hozzászólások

Hasonló receptek