Túrós szelet
Hozzávalók
Töltelékhez
cukor | 100 gramm |
---|---|
tojásfehérje | 4 darab |
tejszínhab | 250 milliliter |
túró | 500 gramm |
citrom reszelt héja | 1 darab |
vanillincukor | 2 csomag |
tojássárgája | 4 darab |
Díszítéshez
porcukor | 1 kevés |
---|---|
tej | 1 teáskanál |
tojássárgája | 1 darab |
Tésztához
liszt | 400 gramm |
---|---|
Ráma | 100 gramm |
tej | 7 evőkanál |
tojás | 1 darab |
porcukor | 100 gramm |
vanillincukor | 1 csomag |
sütőpor | 0.5 csomag |
Desszertek: Túrós szelet a sok
Elkészítés
Tészta: a lisztet a sütőporral elkeverjük és egy keverőtálba szitáljuk. A többi hozzávalót sorban hozzáadjuk és sima tésztává gyúrjuk. Fél órát a hűtőszekrényben állni hagyjuk. Töltelék: a tojássárgát, a cukor 2/3 részét, a vanillincukrot és a reszelt citromhéjat együtt habosra keverjük. Lassan a túrót és a tejszínhabot is hozzákeverjük. A tojásfehérjét habosra verjük és a maradék cukrot lassan hozzákeverjük. Ezután a tojáshabot elővigyázatosan a túrós masszába keverjük. A tészta felét 30x25 cm-esre nyújtjuk. A maradék tésztát egy Ramával kikent 30x35 cm-es tepsibe nyújtjuk. A tölteléket rákenjük, majd a tetejére tesszük a másik tésztalapot. A tojássárgát és a tejet elkeverjük, megkenjük vele a sütemény tetejét, majd megszurkáljuk a felületet egy villával. Ezután megsütjük a süteményt. Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve), légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve), gáz: 2-3 fokozat (előmelegítve). Sütési idő: kb. 30 perc.