Túrós-szílvás szelet a nagyimtól
Túrós-szílvás szelet a nagyimtól
  • timer40 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • porcukor + 15 dkg cukor - 5 dekagramm
  • finomliszt - 30 dekagramm
  • Ráma - 8 dekagramm
  • tej - 1.25 dl
  • tojás (1+4 db) - 5 darab
  • élesztő - 3 dekagramm
  • só - 1 darab
  • magvaváló szilva - 2 kilogramm
  • babapiskóta - 8 darab
  • tehéntúró - 75 dekagramm
  • tejföl - 2.5 dl
  • vaníliás cukor - 1 darab
  • vaníliás pudingpor - 1 csomag
  • citrom reszelt héja - 1 darab
  • fahéjas porcukor a szóráshoz - 10 dekagramm

Elkészítés:

  1. A tésztához meglangyosítjuk a tejet, elkeverjük 1/2 kk. porcukorral és a beletördelt élesztővel felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk, a liszt peremére szórunk 5 dkg porcukrot és egy csipet sót. A mélyedésbe öntjük az élesztős tejet és a kissé felvert tojást, majd középről kifelé haladva fakanállal összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a Ramát és kézi robotgéppel addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk 1kk. liszttel, a tálat folpackkal letakarjuk, hogy meg ne kérgesedjék és a kétszeresére kelesztjük.
  3. Közben megmossuk a szilvát és megtörölgetjük. A szilvaszemek egyik oldalát felvágjuk és kimagozzuk. A babapiskótákból morzsát készítünk.
  4. Az öntethez áttörjük a túrót, hozzáadjuk a tejfölt, a kétféle cukrot,1 csipet sót, a tojásokat, beleszitáljuk a pudingport és simára keverjük a reszelt citromhéjjal.
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a gáztepsit megpöttyözzük Ramával és kibéleljük sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztezett deszkán tepsiméretűre nyújtjuk, feltekerjük a nyújtófára és a tepsibe terítjük, nyomkodjuk úgy, hogy azt teljesen kitöltse.
  6. Megszórjuk a tésztát a babapiskótamorzsával, megrakjuk a sűrűn egymásra csúsztatott szilvaszemekkel, ráöntjük a túrókrémet és egyenletesen elsimítjuk.
  7. Betesszük a tepsit a középső rács magasságára és a tésztát 1 órán át sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje alufóliával letakarjuk, végül tűpróbával ellenőrizzük.
  8. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd papirostól sütőrácsra húzzuk, hagyjuk teljesen kihűlni, kockákra vágjuk és fahéjas porcukorral megszórjuk.