Tuti bejgli
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 25 dekagramm | |
---|---|---|
víz | liter | |
zsemlemorzsa | 15 dekagramm | |
tojás | 1 darab | |
cukor | 50 dekagramm | |
liszt | 90 dekagramm | |
tejszín | 1 dl | |
zsír | 12 dekagramm | |
só | 1 dekagramm | |
mák | 70 dekagramm | |
porcukor | 10 dekagramm | |
őrölt szegfűszeg | teáskanál | |
hideg víz | 2 dl | |
tojássárga | 2 darab | |
instant élesztő | 1 csomag |
Desszertek: Tuti bejgli a sok Bejgli recept közül.
Elkészítés
Töltelék elkészítése:
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. Utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie..

A tölteléknek ugyanannyi dkg-nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.

Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Végül kinyújtjuk (annyi zsiradék van a tésztában, hogy nem kell alá liszteznii), megkenjük a töltelékkel. Célszerű a széleitől 1-2 cm távolságot hagyni. Így mikor megkentük, akkor először a rövidebbik oldalakat ráhajtjuk a töltelékre. majd a hosszabbakat és a hosszú felét elkezdjük feltekerni. Nem túl szorosan, csak ahogy adja magát. A hajtás vége a bejgli tekercsek aljára essenek. Egy tepsire 2-3 bejgli fér. Az élesztő miatt sütés közben még nőni fog, ezért ne tegyük szorosan egymás mellé. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével.
Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!