Feltöltve:

Ünnepi fatörzs

60
Nehéz
1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

ananász befőtt
meggy (befőtt is lehet)
tojáslikőr

A piskótához

finomliszt7 evőkanál
kristálycukor7 evőkanál
tojás7 darab

A tepsi kikenéséhez

finomliszt1 darab
Ráma1 darab

A töltelékhez

mazsola5 dekagramm
ribiszke, vagy málnalekvár15 dekagramm
porcukor10 dekagramm
tojássárgája4 darab
vaníliás cukor1 csomag
olvasztott étcsokoládé10 dekagramm
rum1 evőkanál
durvára vágott dió, vagy mandula5 dekagramm
Ráma25 dekagramm

Desszertek: Ünnepi fatörzs a sok Fatörzs recept közül.

Elkészítés

1

A tojások sárgáját a cukor kétharmadával krémesre, fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén a maradék cukrot is beledolgozzuk.

2

Egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A liszt egyharmadát rászitáljuk (így nem lesz csomós), majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.

3

Egy nagy tepsit Ramával kikenünk, belisztezünk (vagy sütőpapírral kibéleljük). A masszát egyenletesen rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütőben 165) kb. 20 perc alatt megsütjük.

4

A sütőből kivéve enyhén meglisztezzük a tetejét, majd gyúródeszkára borítjuk (ha van rajta papír, lehúzzuk róla) és föltekerjük. Papírba vagy konyharuhába csomagoljuk, és megvárjuk amíg kihűl. Ezután óvatosan kihengergetjük, és vékonyan megkenjük a megforrósított lekvárral (ha túl sűrű lenne, egy kevés likőrrel hígíthatjuk).

5

A porcukrot a tojássárgájával kikeverjük, majd vízgőz fölött krémesre főzzük, és hűlni hagyjuk. A Ramát először magában, majd a vaníliás cukorral keverjük habosra. Az olvasztott csokoládét belecsorgatjuk, majd apránként a kihűlt cukros tojáskrémet, végül a rumot is belekeverjük.

6

A krém kétharmadát egyenletesen a piskótalapra kenjük - ha a lekvár már kellően megdermedt rajta - a durvára vágott dióval és a langyos vízbe áztatott, lecsöpögtetett mazsolával megszórjuk. Szorosan föltekerjük, a maradék krémmel körbekenjük.

7

Villával mintát karcolunk bele. Csíkokra vágott mandulával, pirított dióval, mogyoróval, kókuszreszelékkel és marcipánfigurákkal egyaránt díszíthetjük. Tálalás előtt behűtjük, hogy szépen szeletelhessük.

Hozzászólások

Hasonló receptek

140"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

150"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

35"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

160"
Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem