Feltöltve:

Vaníliás csokoládés keksz, kétféleképpen

45
Könnyű
1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

az első változathoz

Ráma17.5 dekagramm
kristálycukor25 dekagramm
vaníliás cukor5 dekagramm
tojás1 darab
finomliszt35 dekagramm
étcsokoládé2.5 dekagramm
nagy citrom reszelt héja1 darab

a második változathoz

Ráma17.5 dekagramm
kristálycukor5 dekagramm
vaníliás cukor2 dekagramm
finomliszt25 dekagramm
étcsokoládé2.5 dekagramm
tojásfehérje1 darab

Desszertek: Vaníliás csokoládés keksz, kétféleképpen a sok Keksz recept közül.

Elkészítés

1

Az első tésztához a puha, szoba-hőmérsékletű Ramát egy tálba rakjuk, a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikeverjük. A tojással tovább krémesítjük, majd a liszttel összegyúrjuk. Ezután két részre osztjuk.

2

Az egyiket az olvasztott csokoládéval barnára színezzük, a másikat a reszelt citromhéjjal ízesítjük. Sütőpapírból két kisebb lapot tépünk és a kétféle tésztát ezeken egyenletesen, kb. 35x25 cm-es lapokká lapítjuk. A tészta könnyen törik, ezért a legjobb, ha megnedvesített tenyerünkkel nyomkodjuk szét, de az is jó, ha ráteszünk egy sütőpapírt és ezen görgetjük a sodrófát.

3

Ezután a citromos tésztát a csokoládésra csúsztatjuk, vagy borítjuk, ahogy éppen sikerül. Eligazgatjuk, majd felcsavarjuk, ahogyan a bejglit szokás. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük, azután kb. 1 cm vastagon felszeleteljük. Kb. 35 kis keksz lesz belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 12 percig sütjük.

4

A második tésztához a puha, szoba-hőmérsékletű Ramát egy tálba rakjuk, a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikeverjük, majd a liszttel összegyúrjuk. Ezután két részre osztjuk, az egyiket az olvasztott csokoládéval barnára színezzük. Folpackba csomagolva fél órára hűtőszekrénybe tesszük, majd tenyerünkkel nyomkodva egyenként kb. 8 cm széles, 20 cm hosszú, 2 centi vastag téglalappá, - pontosabban téglatestté- formáljuk.

5

A csokoládésat villával kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, a világosat ráillesztjük. Ezután keresztben kettévágjuk, majd a két tésztacsíkot, az egyiket megfordítva újra egymáshoz illesztjük, így kerülnek más-más színűek egymás mellé. A tészták találkozásánál is megkenjük tojásfehérjével, hogy egymáshoz ragadjanak.

6

Készülhet úgy is, hogy nem egymás mellé, hanem egymásra illesztjük a tésztacsíkokat. Ennek a változatnak a metszete szeletelés után olyan lesz, mint a zebra. Kb. 1 centi vastagon felszeleteljük és az így kapott kb. 20 kis kekszet sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

7

Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 10 percig sütjük.

Hozzászólások

Hasonló receptek

140"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

150"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

35"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

160"
Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem