Vaníliás csokoládés keksz, kétféleképpen
Vaníliás csokoládés keksz, kétféleképpen
  • timer45 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    az első változathoz

    • Ráma - 17.5 dekagramm
    • kristálycukor - 25 dekagramm
    • vaníliás cukor - 5 dekagramm
    • tojás - 1 darab
    • finomliszt - 35 dekagramm
    • étcsokoládé - 2.5 dekagramm
    • nagy citrom reszelt héja - 1 darab

    a második változathoz

    • Ráma - 17.5 dekagramm
    • kristálycukor - 5 dekagramm
    • vaníliás cukor - 2 dekagramm
    • finomliszt - 25 dekagramm
    • étcsokoládé - 2.5 dekagramm
    • tojásfehérje - 1 darab

    Elkészítés:

    1. Az első tésztához a puha, szoba-hőmérsékletű Ramát egy tálba rakjuk, a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikeverjük. A tojással tovább krémesítjük, majd a liszttel összegyúrjuk. Ezután két részre osztjuk.
    2. Az egyiket az olvasztott csokoládéval barnára színezzük, a másikat a reszelt citromhéjjal ízesítjük. Sütőpapírból két kisebb lapot tépünk és a kétféle tésztát ezeken egyenletesen, kb. 35x25 cm-es lapokká lapítjuk. A tészta könnyen törik, ezért a legjobb, ha megnedvesített tenyerünkkel nyomkodjuk szét, de az is jó, ha ráteszünk egy sütőpapírt és ezen görgetjük a sodrófát.
    3. Ezután a citromos tésztát a csokoládésra csúsztatjuk, vagy borítjuk, ahogy éppen sikerül. Eligazgatjuk, majd felcsavarjuk, ahogyan a bejglit szokás. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük, azután kb. 1 cm vastagon felszeleteljük. Kb. 35 kis keksz lesz belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 12 percig sütjük.
    4. A második tésztához a puha, szoba-hőmérsékletű Ramát egy tálba rakjuk, a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikeverjük, majd a liszttel összegyúrjuk. Ezután két részre osztjuk, az egyiket az olvasztott csokoládéval barnára színezzük. Folpackba csomagolva fél órára hűtőszekrénybe tesszük, majd tenyerünkkel nyomkodva egyenként kb. 8 cm széles, 20 cm hosszú, 2 centi vastag téglalappá, - pontosabban téglatestté- formáljuk.
    5. A csokoládésat villával kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, a világosat ráillesztjük. Ezután keresztben kettévágjuk, majd a két tésztacsíkot, az egyiket megfordítva újra egymáshoz illesztjük, így kerülnek más-más színűek egymás mellé. A tészták találkozásánál is megkenjük tojásfehérjével, hogy egymáshoz ragadjanak.
    6. Készülhet úgy is, hogy nem egymás mellé, hanem egymásra illesztjük a tésztacsíkokat. Ennek a változatnak a metszete szeletelés után olyan lesz, mint a zebra. Kb. 1 centi vastagon felszeleteljük és az így kapott kb. 20 kis kekszet sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
    7. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 10 percig sütjük.