Vaníliás-mákos keksztorta
Hozzávalók
A mandulás omlós tésztához
Liszt | 250 gramm | |
---|---|---|
Rama Vajas Íz | 150 gramm | |
porcukor | 80 gramm | |
mandulaliszt | 30 gramm | |
tojás (M) | 1 darab | |
Só | 2,5 gramm | |
szemes mák (opcionális) | 1 evőkanál |
A krémhez
mascarpone | 150 gramm | |
---|---|---|
habtejszín | 150 milliliter | |
porcukor | 50 gramm | |
vaníliarúd kikapart belseje | 1 darab | |
szemes mák | 10 gramm |
A díszítéshez
ehető szárított virág, készen kapható keverék, ehető virágok szirmaiból, leveleiből, stb. vegyesen, de ezt el is hagyhatjuk | ||
---|---|---|
friss gyümölcsök (eper, málna, áfonya) | 100 gramm |
Desszertek: Vaníliás-mákos keksztorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A puha Rama Vajas Ízt a porcukorral, mandulaliszttel és sóval (és ha szeretnénk, a mákkal) keverjük krémesre.
Lassanként dolgozzuk bele a lisztet is, épp csak amíg teljesen elkeveredik. Fóliába csomagolva 3-4 órára tegyük hűtőbe.
A pihentetés után sütőpapíron nyújtsuk ki kb 2-3mm vékonyra, vágjunk ki belőle 3db 20cm-és átmérőjű egyforma kört.
Majd ezeknek a közepéből vágjunk ki egy kisebb méretű kört (Így lyukas lesz a tészta közepe).
Távolítsuk el a felesleges tésztát(ezt csomagoljuk vissza fóliába és tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba), majd a kivágott, középen lyukas formákat sütőpapírral együtt húzzuk át egy tálcára, és tegyük fagyasztóba fél órára.
Közben melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, légkeveréssel.
Ebben süssük meg a fagyasztóból elővett tésztaköröket kb 15 perc alatt, amíg a szélük világosbarna lesz.
A krémhez a mákot egy száraz serpenyőben közepes fokozaton pirítsuk meg pár perc alatt, amíg pirult illata lesz. Tegyük félre hűlni.
A szobahőmérsékletű mascarponét keverjük simára egy vaníliarúd kikapart magjával, porcukorral, majd a hideg habtejszínnel amíg kemény, habos állagú nem lesz.
Osszuk kétfelé az elkészült krémet, és az egyikbe keverjük bele a pirított és kihűlt mákot.
Töltsük egy-egy habzsákba a kétféle krémet.
A kihűlt, omlós tésztalap egyikét tegyük tányérra.
Nyomjunk rá habzsákból gömböket a kétféle krémből vegyesen, majd helyezzük rá a második lapot. Erre óvatosan nyomjunk ugyanannyi krémet, mint az elsőre. Tegyük rá a harmadik lapot, és erre is nyomjuk a maradék krémet.
A tortánkat díszítsük kedvünk szerint habcsókokkal, gyümölcsökkel, ehető virágokkal.
Tálalásig tegyük hűtőbe 2-3 órára.
TIPP:
- a keksztortánk formája lehet tetszőleges: szív, négyzet, téglalap, vagy más egyedi forma. Használjunk papírsablont, melyet előre elkészíthetünk.
- a tésztából valószínűleg maradni fog. Ez hűtőben 3-4 napig, fagyasztóban 1-2 hétig is eláll.