Vaníliás-mákos keksztorta
Vaníliás-mákos keksztorta
  • timer310 perc
  • moodKönnyű
  • person4 fő

Hozzávalók:

    A mandulás omlós tésztához

    • Liszt - 250 gramm
    • Rama Vajas Íz - 150 gramm
    • porcukor - 80 gramm
    • mandulaliszt - 30 gramm
    • tojás (M) - 1 darab
    • Só - 2,5 gramm
    • szemes mák (opcionális) - 1 evőkanál

    A krémhez

    • mascarpone - 150 gramm
    • habtejszín - 150 milliliter
    • porcukor - 50 gramm
    • vaníliarúd kikapart belseje - 1 darab
    • szemes mák - 10 gramm

    A díszítéshez

    • ehető szárított virág, készen kapható keverék, ehető virágok szirmaiból, leveleiből, stb. vegyesen, de ezt el is hagyhatjuk - kevés
    • friss gyümölcsök (eper, málna, áfonya) - 100 gramm

    Elkészítés:

    1. A puha Rama Vajas Ízt a porcukorral, mandulaliszttel és sóval (és ha szeretnénk, a mákkal) keverjük krémesre. Lassanként dolgozzuk bele a lisztet is, épp csak amíg teljesen elkeveredik. Fóliába csomagolva 3-4 órára tegyük hűtőbe.
    2. A pihentetés után sütőpapíron nyújtsuk ki kb 2-3mm vékonyra, vágjunk ki belőle 3db 20cm-és átmérőjű egyforma kört. Majd ezeknek a közepéből vágjunk ki egy kisebb méretű kört (Így lyukas lesz a tészta közepe).
    3. Távolítsuk el a felesleges tésztát(ezt csomagoljuk vissza fóliába és tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba), majd a kivágott, középen lyukas formákat sütőpapírral együtt húzzuk át egy tálcára, és tegyük fagyasztóba fél órára.
    4. Közben melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, légkeveréssel. Ebben süssük meg a fagyasztóból elővett tésztaköröket kb 15 perc alatt, amíg a szélük világosbarna lesz.
    5. A krémhez a mákot egy száraz serpenyőben közepes fokozaton pirítsuk meg pár perc alatt, amíg pirult illata lesz. Tegyük félre hűlni.
    6. A szobahőmérsékletű mascarponét keverjük simára egy vaníliarúd kikapart magjával, porcukorral, majd a hideg habtejszínnel amíg kemény, habos állagú nem lesz. Osszuk kétfelé az elkészült krémet, és az egyikbe keverjük bele a pirított és kihűlt mákot. Töltsük egy-egy habzsákba a kétféle krémet.
    7. A kihűlt, omlós tésztalap egyikét tegyük tányérra. Nyomjunk rá habzsákból gömböket a kétféle krémből vegyesen, majd helyezzük rá a második lapot. Erre óvatosan nyomjunk ugyanannyi krémet, mint az elsőre. Tegyük rá a harmadik lapot, és erre is nyomjuk a maradék krémet.
    8. A tortánkat díszítsük kedvünk szerint habcsókokkal, gyümölcsökkel, ehető virágokkal.Tálalásig tegyük hűtőbe 2-3 órára.
    9. TIPP: - a keksztortánk formája lehet tetszőleges: szív, négyzet, téglalap, vagy más egyedi forma. Használjunk papírsablont, melyet előre elkészíthetünk. - a tésztából valószínűleg maradni fog. Ez hűtőben 3-4 napig, fagyasztóban 1-2 hétig is eláll.