Vasutas szelet
Hozzávalók
tojássárgája | 4 darab | |
---|---|---|
Rama Vajas Íz | 2 dekagramm | |
citromlé | 1 evőkanál | |
tej | 2 dl | |
finomliszt | 30 dekagramm | |
sütőpor | 1 csomag | |
tojásfehérje | 4 darab | |
kristálycukor | 30 dekagramm | |
keserű kakaópor | 2 evőkanál | |
tejcsokoládé | 5 dekagramm | |
sárgabaracklekvár | 6 evőkanál |
Desszertek: Vasutas szelet a sok Sütemények recept közül.
Elkészítés
A tojások sárgáját a cukorral 4-5 perc alatt fehéredésig, habosra keverjük. A puha Ramával tovább dolgozzuk, majd hozzáadjuk a tejet és a sütőporral összeforgatott lisztet. A masszát kettéosztjuk és az egyik felét a kakaóval sötétre színezzük.
Egy kb. 30x25 centis peremes tepsit Ramával kikenünk, majd a kétszínű tésztát evőkanállal, felváltva (egy sárga, egy kakaós) beleszaggatjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha kész, a sütőt a legkisebb lángra (50-60 °C) állítjuk. A tészta tetejét a lekvárral egyenletesen megkenjük.
Közben a tojásfehérjét egy kisebb lábasba (habüstbe) tesszük, majd kemény habbá verjük. A citromlevet és a cukrot két-három részletben hozzáadjuk, pár percig tovább verjük. Egy nagyobb lábasba annyi vizet töltünk, hogy amikor a kis lábast (habüstöt) belerakjuk, annak kb. a feléig érjen és együtt a tűzre tesszük. 2-3 percenként habverővel verünk rajta egy kicsit. Fontos, az alsó lábasban a víz éppen csak gyöngyözve forrjon.
Kb. 25 perc elteltével szinte krémszerűen sűrű massza lesz belőle. Ezt a habot a már lekvárral megkent tésztára simítjuk és a már éppen csak meleg (50-60 °C-os) sütőbe toljuk, ahol a habot kb. 50 percen át szárítjuk.
Ha kihűlt, forró vizes késsel felszeleteljük és reszelt csokoládéval díszítjük.