Vasutas szelet
Vasutas szelet
  • timer120 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • tojássárgája - 4 darab
  • Rama Vajas Íz - 2 dekagramm
  • citromlé - 1 evőkanál
  • tej - 2 dl
  • finomliszt - 30 dekagramm
  • sütőpor - 1 csomag
  • tojásfehérje - 4 darab
  • kristálycukor - 30 dekagramm
  • keserű kakaópor - 2 evőkanál
  • tejcsokoládé - 5 dekagramm
  • sárgabaracklekvár - 6 evőkanál

Elkészítés:

  1. A tojások sárgáját a cukorral 4-5 perc alatt fehéredésig, habosra keverjük. A puha Ramával tovább dolgozzuk, majd hozzáadjuk a tejet és a sütőporral összeforgatott lisztet. A masszát kettéosztjuk és az egyik felét a kakaóval sötétre színezzük.
  2. Egy kb. 30x25 centis peremes tepsit Ramával kikenünk, majd a kétszínű tésztát evőkanállal, felváltva (egy sárga, egy kakaós) beleszaggatjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha kész, a sütőt a legkisebb lángra (50-60 °C) állítjuk. A tészta tetejét a lekvárral egyenletesen megkenjük.
  3. Közben a tojásfehérjét egy kisebb lábasba (habüstbe) tesszük, majd kemény habbá verjük. A citromlevet és a cukrot két-három részletben hozzáadjuk, pár percig tovább verjük. Egy nagyobb lábasba annyi vizet töltünk, hogy amikor a kis lábast (habüstöt) belerakjuk, annak kb. a feléig érjen és együtt a tűzre tesszük. 2-3 percenként habverővel verünk rajta egy kicsit. Fontos, az alsó lábasban a víz éppen csak gyöngyözve forrjon.
  4. Kb. 25 perc elteltével szinte krémszerűen sűrű massza lesz belőle. Ezt a habot a már lekvárral megkent tésztára simítjuk és a már éppen csak meleg (50-60 °C-os) sütőbe toljuk, ahol a habot kb. 50 percen át szárítjuk.
  5. Ha kihűlt, forró vizes késsel felszeleteljük és reszelt csokoládéval díszítjük.