Verdens Beste (Norvég sütemény)
Verdens Beste (Norvég sütemény)
  • timer70 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • Ráma - 22 dekagramm
    • porcukor - 22 dekagramm
    • tojássárgája - 6 darab
    • tojás - 1 egész
    • ek.tej - 7 darab
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • liszt - 22 dekagramm
    • sütőpor - 1 csomag

    A habhoz

    • tojásfehérje - 6 darab
    • porcukor - 30 dekagramm

    A szóráshoz

    • mandulaforgács - 15 dekagramm

    A krémhez

    • tej - 8 dl
    • vaníliás cukor - 2 csomag
    • vaníliás pudingpor - 3 púpos kávéskanál
    • cukor - 6 evőkanál
    • habtejszín - 3 dl

    Elkészítés:

    1. A tészta hozzávalóinál a Ramát a cukrokkal és a tojásokkal habosra keverjük, majd apránként hozzáadagoljuk a tejet. Jól kikeverjük és hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet is.
    2. Egy 35x35 cm-es lemeztepsit sütőpapírral kibélelünk és a masszát rákenjük. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá vejük és tésztamasszára simítjuk. Mandulával megszórjuk és 180 fokos előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Ha a mandula kezdene pirulni, akkor fóliával borítsuk be, mert különben megég.
    3. A krém készítése: a vaníliás pudingporokat és a cukrokat 2 dl tejben simára keverjük, majd hozzákeverjük a többi tejet is és felfőzzük, végül kihűtjük. A tejszínt keményre verjük és a kihűlt pudingos krémhez óvatosan hozzákeverjük.
    4. Összeállítás: a kihűl tésztát hosszában kettévágjuk. Alulra a mandulás, habos rész kerül, erre rá a krém, majd a mandulás habos rész. Porcukorral enyhén megszórjuk. Ez az eredeti Verdens Beste norvég sütemény. Jó étvágyat kívánok hozzá. Nagyon finom.