Zabos almáslepény
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 10 dekagramm |
---|---|
őrölt gyömbér | 1 csipetnyi |
alma | 1 kilogramm |
mazsola | 4 evőkanál |
dió | 4 evőkanál |
őrölt szegfűszeg | 1 csipetnyi |
zabkorpa | 25 dekagramm |
citrom reszelt héja | 2 darab |
vanilincukor | 1 csomag |
sárgabarack dzsem | 6 evőkanál |
zabpehely | 25 dekagramm |
Desszertek: Zabos almáslepény a sok Lepény recept közül.
Elkészítés
Az almát megmossuk, kétharmadát héjastól lereszeljük, a többit kockákra vágjuk. A Ramát a zabpehellyel és a zabkorpával összekeverjük. A reszelt almát (ezt nem kell kinyomkodni, sőt az a jó, ha minél levesesebb) hozzáadjuk, majd az egyik citrom reszelt héjával és a vaníliás cukorral ízesítjük. Egyenletesen egy Ramával enyhén kikent nagy tepsibe nyomkodjuk.
A kockákra vágott almát a másik citrom reszelt héjával, a szegfűszeggel és a gyömbérrel ízesítjük. A zabpelyhes tésztára szórjuk, egy kicsit bele is nyomkodjuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 percig sütjük.
Ekkor a dzsemmel megkenjük, a mazsolával meg a durvára vágott dióval meghintjük és a sütőbe visszatolva további 5-8 percig sütjük. 6 x 4 cm-es szeletekre vágjuk.