Zabpelyhes keksz
Hozzávalók
teljes kiörlésű tönkölybúza liszt (sima fehér liszt is jó) | 30 dekagramm | |
---|---|---|
finom zabpehely | 15 dekagramm | |
olvasztott Rama margarin | 15 dekagramm | |
cukor | 10 dekagramm | |
fahéj | 1 darab | |
gyömbér | 1 darab | |
aszalt gyümölcsök, magok | 15 dekagramm | |
méz | 4 evőkanál | |
tej | 1 darab | |
szódabikarbóna | 1 púpos kávéskanál |
Desszertek: Zabpelyhes keksz a sok Keksz recept közül.
Elkészítés
A tej kivételével a hozzávalókat összekeverem, a fahéjból, gyömbérből ízlés szerint adunk a tésztához, de el is hagyható. Én jó sok aszaltgyümölcsöt teszek bele, kb. 15 dkg-nyit, vegyesen. Mazsola, áfonya, sárgabarack, aszalt szílva (aprítva), mikor mi van itthon. Diót, mogyorót, napraforgó magot is lehet beletenni.
Majd annyi tejet öntök hozzá, hogy egy ragadós masszát kapjak.
A tésztát két adagra szedem, egy-egy gáztepsibe sütőpapírt teszek, és a masszát vizes kézzel szétnyomkodom a tepsiben kb. 3 mm vastagságúra.
Előmelegített, légkeveréses sütőben 175 fokon, kb. 10 percig sütöm.
A sütőből kivéve, még forrón - ilyenkor még lágy a tészta - késsel felkockázom, és hagyom a tepsiben kihűlni.