Zabpelyhes keksz
Zabpelyhes keksz
  • timer15 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • teljes kiörlésű tönkölybúza liszt (sima fehér liszt is jó) - 30 dekagramm
  • finom zabpehely - 15 dekagramm
  • olvasztott Rama margarin - 15 dekagramm
  • cukor - 10 dekagramm
  • fahéj - 1 darab
  • gyömbér - 1 darab
  • aszalt gyümölcsök, magok - 15 dekagramm
  • méz - 4 evőkanál
  • tej - 1 darab
  • szódabikarbóna - 1 púpos kávéskanál

Elkészítés:

  1. A tej kivételével a hozzávalókat összekeverem, a fahéjból, gyömbérből ízlés szerint adunk a tésztához, de el is hagyható. Én jó sok aszaltgyümölcsöt teszek bele, kb. 15 dkg-nyit, vegyesen. Mazsola, áfonya, sárgabarack, aszalt szílva (aprítva), mikor mi van itthon. Diót, mogyorót, napraforgó magot is lehet beletenni. Majd annyi tejet öntök hozzá, hogy egy ragadós masszát kapjak.
  2. A tésztát két adagra szedem, egy-egy gáztepsibe sütőpapírt teszek, és a masszát vizes kézzel szétnyomkodom a tepsiben kb. 3 mm vastagságúra. Előmelegített, légkeveréses sütőben 175 fokon, kb. 10 percig sütöm.
  3. A sütőből kivéve, még forrón - ilyenkor még lágy a tészta - késsel felkockázom, és hagyom a tepsiben kihűlni.