Zabpelyhes-mogyorós-csokis keksz
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 6 dekagramm | |
---|---|---|
tojás | 1 darab | |
finomliszt | 15 dekagramm | |
só | csipetnyi | |
sütőpor | 1 teáskanál | |
barna cukor | 10 dekagramm | |
mogyoró | 10 dekagramm | |
étcsokoládé | 15 dekagramm | |
tejcsokoládé | 15 dekagramm | |
zabpehely | 15 dekagramm |
Desszertek: Zabpelyhes-mogyorós-csokis keksz a sok Keksz recept közül.
Elkészítés
Egy serpenyőben a mogyorót szárazon megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd durvára vágjuk. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd az olvasztott, de nem meleg Ramát is belecsurgatjuk. A lisztet a sütőporral és a sóval összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, pár csepp mandulaaromával ízesítjük, végül a mogyoró felét, a zabpelyhet és az apróra vágott csokoládét is beledolgozzuk.
A masszából nedves kézzel kisebb (diónyi) golyókat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. A tetejüket nedves tenyérrel, vagy egy pohár megnedvesített talpával ellapítjuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A bevonáshoz való vizet egy kis lábasba kanalazzuk, a Ramát hozzáadjuk, kis lángon kevergetve felolvasztjuk. A kétféle csokoládét apránként beleszórva felolvasztjuk úgy, hogy amikor a fele csoki belekerült, lehúzzuk a tűzről, különben túlmelegszik és összeáll egy kemény, kezelhetetlen tömbbé.
A kihűlt kekszek tetejét bevonjuk vele, majd mielőtt a csokoládé megdermedne, a félretett pirított mogyoróval is megszórjuk díszítésképpen.