Zebrakeksz
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 40 dekagramm |
---|---|
finomliszt | 50 dekagramm |
só | 1 csipetnyi |
rum | 3 evőkanál |
tojásfehérje | 2 darab |
tojássárga | 1 darab |
vaníliarúd | 1 darab |
csokoládé | 5 dekagramm |
darált mandula | 5 dekagramm |
cukrozatlan kakaópor | 2 dekagramm |
alap tészta | 1 darab |
capuccinó por | 2 dekagramm |
narancs reszelt héja és leve | 1 darab |
Ráma | |
háztartási keksz mozsárban összetörve |
Desszertek: Zebrakeksz a sok Keksz recept közül.
Elkészítés
A puha Ramát a porcukorral habosra keverjük. Egy késhegynyi sót, tojássárgáját, lisztet hozzáadjuk és összegyúrjuk. A kész tésztát három egyforma részre osztjuk
Az elsőbe a vaníliarúd kikapart belsejét, a narancs reszelt héját, levét és 5 dkg darált mandulát keverünk. A csokoládét vízfürdőn felolvasztjuk és a kakaóporral együtt a második tésztába gyúrjuk. A capuccinoport a rumban feloldjuk és a maradék mandulával együtt a harmadik tésztába gyúrjuk. Mindhármat fóliával letakarjuk és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Egy óra elteltével belisztezett gyúrólapon (még könnyebb 2 sütőpapír között) mindegyiket 40x25 cm-es téglalappá nyújtjuk. Alulra kerül a kávés lap, ezt a kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, majd a narancsos következik, amit szintén megkenünk tojásfehérjével. A csokoládés lapot ennek a tetejére emeljük. Újabb egy óra pihentetés következik a hűtőszekrényben.
Ezután a tésztát 8 darab kb. 3x40 cm-es csíkra vágjuk. Négyet-négyet egymásra illesztünk, természetesen az illesztéseknél tojásfehérjével itt is megkenegetjük a tésztát. Egy kicsit összenyomjuk, hogy biztosan egymáshoz tapadjanak, majd külön-külön alufóliába csomagoljuk és 1 órára a mélyhűtőbe rakjuk.
Ezután 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Közepesen forróra előmelegített sütőben (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 13-15 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, jól záródó fémdobozban sokáig eltartható ez a finom sütemény.