Zebrakeksz
Zebrakeksz
  • timer45 perc
  • moodNehéz
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 40 dekagramm
  • finomliszt - 50 dekagramm
  • só - 1 csipetnyi
  • rum - 3 evőkanál
  • tojásfehérje - 2 darab
  • tojássárga - 1 darab
  • vaníliarúd - 1 darab
  • csokoládé - 5 dekagramm
  • darált mandula - 5 dekagramm
  • cukrozatlan kakaópor - 2 dekagramm
  • alap tészta - 1 darab
  • capuccinó por - 2 dekagramm
  • narancs reszelt héja és leve - 1 darab
  • Ráma
  • háztartási keksz mozsárban összetörve

Elkészítés:

  1. A puha Ramát a porcukorral habosra keverjük. Egy késhegynyi sót, tojássárgáját, lisztet hozzáadjuk és összegyúrjuk. A kész tésztát három egyforma részre osztjuk
  2. Az elsőbe a vaníliarúd kikapart belsejét, a narancs reszelt héját, levét és 5 dkg darált mandulát keverünk. A csokoládét vízfürdőn felolvasztjuk és a kakaóporral együtt a második tésztába gyúrjuk. A capuccinoport a rumban feloldjuk és a maradék mandulával együtt a harmadik tésztába gyúrjuk. Mindhármat fóliával letakarjuk és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  3. Egy óra elteltével belisztezett gyúrólapon (még könnyebb 2 sütőpapír között) mindegyiket 40x25 cm-es téglalappá nyújtjuk. Alulra kerül a kávés lap, ezt a kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, majd a narancsos következik, amit szintén megkenünk tojásfehérjével. A csokoládés lapot ennek a tetejére emeljük. Újabb egy óra pihentetés következik a hűtőszekrényben.
  4. Ezután a tésztát 8 darab kb. 3x40 cm-es csíkra vágjuk. Négyet-négyet egymásra illesztünk, természetesen az illesztéseknél tojásfehérjével itt is megkenegetjük a tésztát. Egy kicsit összenyomjuk, hogy biztosan egymáshoz tapadjanak, majd külön-külön alufóliába csomagoljuk és 1 órára a mélyhűtőbe rakjuk.
  5. Ezután 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Közepesen forróra előmelegített sütőben (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 13-15 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, jól záródó fémdobozban sokáig eltartható ez a finom sütemény.