Zebratorta
Hozzávalók
Tésztához
liszt | 30 dekagramm | |
---|---|---|
sütőpor | 1 teáskanál | |
cukor | 5 dekagramm | |
Ráma | 12.5 dekagramm | |
tojás | 1 darab | |
só | 1 csipetnyi |
Krémhez
túró (krémesre áttörve) | 75 dekagramm | |
---|---|---|
tejföl | 4 dl | |
olaj | 1.5 dl | |
cukor | 15 dekagramm | |
tojás | 2 darab | |
citromlé | 2 evőkanál | |
vaníliás pudingpor | 1 csomag | |
cukrozatlan kakaópor | 2 evőkanál |
Desszertek: Zebratorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és pihentetés nélkül kibélelünk vele egy kb.28 cm-es kapcsos tortaformát.
A túrókrém hozzávalóit a kakaó kivételével egy nagy keverőtálba tesszük és kézi mixerrel addig keverjük, amíg teljesen sima, csomómentes krémet nem kapunk, lehet simán kézzel, fakanállal is keverni. Megfelezzük a krémet és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport.
Elkezdjük a forma töltését. Egy mártásos kanállal kezdjük a tésztára kanalazni felváltva a kétféle krémet. Egy egyszerű merőkanállal gyorsabb, mert nagyobb adagot lehet felvenni és az első krém lerakásánál kicsit több kell, majd egyre csökken az adag, de adja magát. Egyszerűen a középre rakunk egy kanál fehér krémet, erre egy kanál kakaósat és így tovább, amíg a krém el nem fogy. A szép minta elérése érdekében abszolút nem kell, sőt nem szabad kenegetni, magától fog szétterülni a formában. Nekem az első tortánál nem lett kör alakú, mert úgy folyt, de ha csak az egyik sarokba megy krém, elkezdem rakni a másik sarokba is, felszeletelve úgyse látszik, csak a csík.
Mikor ezzel megvagyunk, 175°C fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 50 perc alatt készre sütjük. Még 10 percig hagyjuk hűlni és csak utána szedjük le róla a forma oldalát. Felvágni csak teljesen kihűlt állapotban ajánlatos.
Hőlégkeveréses sütőben elég a 175°C fok, alsó-felső lángnál inkább 190°-200°C fokon kell sütni.