Zebratorta
Zebratorta
  • timer25 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tésztához

    • liszt - 30 dekagramm
    • sütőpor - 1 teáskanál
    • cukor - 5 dekagramm
    • Ráma - 12.5 dekagramm
    • tojás - 1 darab
    • só - 1 csipetnyi

    Krémhez

    • túró (krémesre áttörve) - 75 dekagramm
    • tejföl - 4 dl
    • olaj - 1.5 dl
    • cukor - 15 dekagramm
    • tojás - 2 darab
    • citromlé - 2 evőkanál
    • vaníliás pudingpor - 1 csomag
    • cukrozatlan kakaópor - 2 evőkanál

    Elkészítés:

    1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és pihentetés nélkül kibélelünk vele egy kb.28 cm-es kapcsos tortaformát.
    2. A túrókrém hozzávalóit a kakaó kivételével egy nagy keverőtálba tesszük és kézi mixerrel addig keverjük, amíg teljesen sima, csomómentes krémet nem kapunk, lehet simán kézzel, fakanállal is keverni. Megfelezzük a krémet és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport.
    3. Elkezdjük a forma töltését. Egy mártásos kanállal kezdjük a tésztára kanalazni felváltva a kétféle krémet. Egy egyszerű merőkanállal gyorsabb, mert nagyobb adagot lehet felvenni és az első krém lerakásánál kicsit több kell, majd egyre csökken az adag, de adja magát. Egyszerűen a középre rakunk egy kanál fehér krémet, erre egy kanál kakaósat és így tovább, amíg a krém el nem fogy. A szép minta elérése érdekében abszolút nem kell, sőt nem szabad kenegetni, magától fog szétterülni a formában. Nekem az első tortánál nem lett kör alakú, mert úgy folyt, de ha csak az egyik sarokba megy krém, elkezdem rakni a másik sarokba is, felszeletelve úgyse látszik, csak a csík.
    4. Mikor ezzel megvagyunk, 175°C fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 50 perc alatt készre sütjük. Még 10 percig hagyjuk hűlni és csak utána szedjük le róla a forma oldalát. Felvágni csak teljesen kihűlt állapotban ajánlatos.
    5. Hőlégkeveréses sütőben elég a 175°C fok, alsó-felső lángnál inkább 190°-200°C fokon kell sütni.