Zserbó
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 37 dekagramm |
---|---|
víz | 1 evőkanál |
tejföl | 1 dl |
tojás | 1 darab |
citromlé | 1 teáskanál |
cukor | 20 dekagramm |
liszt | 50 dekagramm |
sütőpor | 1 csomag |
rum | dl |
porcukor | 10 dekagramm |
kristálycukor | 2 evőkanál |
kakaópor | 4 evőkanál |
vaníliás cukor | 1 csomag |
darált dió | 35 dekagramm |
citrom reszelt héja | 1 darab |
savanyú lekvár | 40 evőkanál |
Desszertek: Zserbó a sok Zserbó recept közül.
Elkészítés
Egy kevés lisztet összekeverünk sütőporral. A többi lisztben a Rama margarint, az egész tojást, a vaníliás cukrokat, a cukrot és a fél citrom levét összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
A kigyűrt tésztát 1 óra hosszán át hűvös helyen pihentetjük.
A töltelékhez az összetevőket összekeverjük és két egyenlő részre osztjuk.
A tésztát egy óra pihentetés után újra összegyúrjuk és három részre osztjuk.
A tésztarészeket kinyújtjuk, és kimargarinozott tepsibe helyezzük az első réteget, melyre egy réteg, ízlés szerinti mennyiségű lekvár, majd a diótöltelék kerül, erre újra tészta, lekvár és diótöltelék.
A zserbót a harmadik adag tésztaréteggel fedjük le.
Előmelegített sütőben, 2-3-as fokozaton, 180-200 fokon 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.
Amíg a zserbó sül, közepes lángon sűrűre főzzük a kakaóporból, a margarinból, a cukorból és a kevés vízből készített csokoládés mázat.
Miután a máz sűrűre főtt, levesszük a lángról és hozzákeverjük a 2 csomag vaníliás cukrot és a 2 kávéskanál citromlevet.
A zserbót a tepsiből kifordítjuk a tésztát, és megkenjük a csokoládés mázzal. Még legalább egy óra hosszán át még pihentetjük és csak azután szeleteljük.