Zserbó
Hozzávalók
A tésztához
tejföl | 100 milliliter | |
---|---|---|
élesztő | 20 gramm | |
liszt | 500 gramm | |
Rama Vajas Íz | 250 gramm | |
porcukor | 100 gramm | |
só | 1 csipetnyi | |
szódabikarbóna | 1 késhegy | |
tojás | 1 darab | |
tej | 50 milliliter |
A töltelékhez
sárgabaracklekvár | 800 gramm | |
---|---|---|
darált dió | 400 gramm | |
porcukor | 150 gramm |
A tetejére
étcsokoládé vagy tortabevonó | 150 gramm |
---|
Sütéshez
Sütési idő | 45 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 180 ° |
Edény, sütő formája | sütőpapírral bélelt tepsi |
Desszertek: Zserbó a sok Zserbó recept közül.
Elkészítés
A tésztához a tejfölt langyosítsuk meg, és morzsoljuk el benne az élesztőt, így futtassuk fel. A lisztet, a puha Rama Vajas Ízt, a porcukrot, sót, késhegynyi szódabikarbónát, a tojással, tejjel és a tejfölben felfuttatott élesztővel gyúrjuk össze. Tegyük folpackba, és hűtőben pihentessük fél órán át.
Közben készítsük elő a töltelékhez valókat. A darált diót és porcukrot keverjük össze. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra, és a tepsit béleljük ki sütőpapírral.
A lehűtött tésztát osszuk el 4 egyenlő részre. Nyújtsuk ki az első részt akkorára, amekkora a tepsi, és helyezzük a tepsibe. Kenjük meg a lekvár harmadával, majd szórjuk meg a porcukros dió harmadával. Ezt ismételjük meg a maradék tésztával és töltelékkel. Az utolsó tésztaréteget nyújtsuk kissé nagyobbra, hogy a rétegek oldalára is rá tudjuk hajtani. Szúrkáljuk meg villával és hagyjuk a tepsiben, szobahőmérsékleten 45 percet kelni. Ezután előmelegített sütőben süssük, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje, majd miután elkészült hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, és nem egyenletes a teteje, fordítsuk ki óvatosan egy másik tepsibe, így a sima alja lesz majd a sütemény teteje. A csokoládémázhoz a csokoládét olvasszuk fel, és egyenletesen oszlassuk el a sütemény tetején. A mázat hagyjuk teljesen megdermedni, mielőtt szeleteljük. TIPP: Készítsük el a zserbót egy nappal korábban, még finomabb lesz, ha összeérnek az ízek!