Zserbó, ahogy mi készítjük
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 20 dekagramm | |
---|---|---|
víz | 3 evőkanál | |
Tojás | 2 darab | |
Cukor | 5 dekagramm | |
tej | 1 dl | |
Liszt | 60 dekagramm | |
dió | 15 dekagramm | |
porcukor | 15 dekagramm | |
élesztő | 1 csomag | |
kristálycukor | 20 dekagramm | |
kakaópor | 2 evőkanál | |
baracklekvár | 2 dl |
A zserbóról
Ki ne szeretné a csokis-diós-baracklekváros isteni finomságot, a zserbót? Hagyományosan nálunk elsősorban karácsonykor és húsvétkor készítik, bár egy cukrászda sem cukrászda zserbó nélkül.
Ez a különleges sütemény, a zserbó, Gerbaud Emil cukrászmester újításának eredménye. A (ma) Vörösmarty téren működő cukrászda, a Gerbeaud, már az akkori időben is előkelő helynek számított. A vezetője Kugler Henrik volt, aki egy világlátott, újításokkal teli cukrászmesterre akarta bízni a cukrászda vezetését, és az ő meghívására érkezett Gerbaud Emil. Ő alkotta meg a zserbót is, ezt az esztétikus süteményt, ami rögtön nagy népszerűségre tett szert, olyannyira, hogy utána külföldre is előszeretettel vitték, többek között a szultán háreme számára.
A zserbó esztétikája a szimmetriában rejlik, a cukrozott dió, a lekvár és a tészta rétegezésében. A zserbót ma már többféle változatban is készítik, van, aki almát tesz a töltelékbe, vagy baracklekvár helyett málnát használ. A tésztát sokan mézesen készítik, de van mákos és túrós változat is.
Tökéletes választás karácsonykor a vacsora menü desszertjeként, vagy ha vendégségbe kapunk meghívást. A zserbó esetében nem kell aggódnunk, hogy másnapra már nem lesz finom, sőt. A zserbó egy olyan sütemény, ami minél többet pihen, annál jobb lesz.
Zserbó készítésekor a következő szempontokat vegyük figyelembe: ne spóroljunk a dió és a lekvár mennyiségével, mert minél több, annál szaftosabb lesz a tészta. Valamint a csokimázat érdemes langyosan tenni a zserbó tetejére.
Ne feledjük, minél többet pihen, annál jobban összeérnek az ízek!
Elkészítés

A lisztben elkeverjük a szárított élesztőt, hozzáadjuk a cukrot amivel összekeverjük, majd belemorzsoljuk a Rama margarint. Hozzáadjuk a tojásokat és a tejet, majd lágy tésztát gyúrunk belőle. 3 részre osztjuk, az első lapot kinyújtjuk és Rama margarinnal kikent tepsibe helyezzük. Megkenjük a baracklekvár felével és ráhintjük a cukorral elkevert dió felét. Megszórjuk egész dió darabokkal.

Kinyújtjuk, majd ráhelyezzük a következő lapot és ugyanúgy járunk el mint az első lapnál. A harmadik lapot is kinyújtjuk és a tésztát befedjük vele. 180 C fokos előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük. Ha kihűlt, csokimázzal vonjuk be
Máz: a porcukrot elkeverjük a kakaóporral és hozzákeverünk 3 kanál forró vizet, valamint 3 dkg Rama margarint. Simára keverjük és a tésztára kenjük.