A húsvéti asztal legszebb dísze: a tojások!

2016. 02. 23.
comment 0 komment
Húsvétkor nem lehet elég tojást főzni! Szükség van rájuk salátákban, a sonka mellé, szendvicsekben és más kedvelt húsvéti ételekben is. Néhány hasznos tanáccsal szeretnék szolgálni, hogyan is kezeljük a tojásokat.

 

Ügyeljünk a higiéniára: lehetőleg tiszta, friss és ép tojásokat vásároljunk. A tojásokat óvatosan mossuk meg felhasználás előtt, ezzel máris sokat tehetünk az esetleges fertőzések elkerülésére. Ha elbizonytalanodnánk a tojás felhasználhatóságával kapcsolatban, feltörés előtt tegyük vízbe: a víz felszínén maradó tojás általában nem fogyasztható.

Mit tegyünk, hogy főzés közben ne repedjenek meg és könnyen leszedhessük a héjukat?

Mielőtt beletennénk a gyöngyöző vízbe a tojást, szúrjuk meg egy tűvel a tompa végét (ezen a végén helyezkedik el a légbuborék). A keletkezett nyomás így nem repeszti meg a héjat; a keletkezett gőz pedig el tud távozni a kis lyukon keresztül.

A hideg tojást sose tegyük forró vízbe, várjuk meg, míg szobahőmérsékletűre melegszik. A nagy hőmérséklet különbség miatt ugyanis könnyen szétrepedhet a tojáshéj. Egy csipet só a főzővízbe téve szintén segít abban, hogy ezeket a baleseteket megelőzzük.

A túl friss tojást nehezebb megpucolni, jobb, ha már pár napos tojást használunk. Ha megfőttek, öntsük le róluk a forró vizet, kicsit görgessük meg őket a főzőedényben, hogy enyhén repedjen meg a héjuk, majd öntsünk rájuk hideg vizet. Ez is segít abban, hogy könnyebben meg tudjuk őket pucolni.
 
Ma már méret és minőség szerint is válogathatunk a tojások közt. Ha van rá lehetőségünk, válasszunk szabadtartású tyúkoktól származó tojást.

Én húsvétkor leginkább a töltött tojásokat szeretem. Nagyon egyszerűek, a kedvenc töltelékem krémsajttal, sonkával, füstölt lazaccal és pirított gombával készül. Egész finomra aprítjuk az összetevőket, átkeverjük, majd a félkemény tojásokba töltjük.

Jöjjön akkor a recept, amelyet mindenkinek jó szívvel ajánlok.

 

A húsvéti asztal legszebb dísze: a tojások!

 

Húsvéti töltött tojás gombával, borsóval, sonkával és sajttal


Elkészítési idő: 15 perc
4 személyre

Összetevők:
- 6 db tojás
- 4 ek Hellmann's majonéz
- 50 g főtt sonka
- 2 ek konzerv zöldborsó (vagy megfőzőtt mirelit borsó)
- 50 g krémsajt
- metélőhagyma
- frissen őrölt bors

Elkészítés:

Főzzük a tojásokat keményre. Pucoljuk meg, majd vágjuk őket félbe. Vágjunk az aljukra egy kis talpat, így könnyebben megállnak majd a tányéron. Kaparjuk ki a sárgáját. A sonkát vágjuk egészen apróra. Egy keverőtálban keverjük össze a krémsajttal és a tojássárgákkal. Adjuk hozzá a leöblített, alaposan lecsepegtetett borsót, majonézt és borsot, keverjük jól össze. Szükség szerint ízesítsük egy kis sóval. Töltsük a krémet a tojások fehérjéibe. Tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Tálalás előtt szórjuk meg finomra vágott metélőhagymával.

A töltelék természetesen ízlésünktől függően bármi lehet, füstölt hal, pirított hagyma, máj, kapor, sonka, stb. stb. Sőt, összefordíthatunk két töltött tojást, majd panírozhatjuk és bő, forró olajban ki is süthetjük őket.

Megjelenítette: Nagyon Süti