Gyors húsvéti ételek

2016. 03. 02.
comment 0 komment
Húsvéti inspiráció gyanánt salátákkal és hidegtál javaslatokkal szeretnék szolgálni nektek.

Természetesen a húsvéti asztalról nem hiányozhatnak a majonézes saláták, legalábbis ami az én ízlésemet illeti. Mindenkinek megvan a kedvenc receptje; én például a majonézhez egy kis curry port is adok. Annak idején ez nagyon tetszett a családomnak, így nyugodt szívvel javaslom, hogy kísérletezzünk a "hagyományos" fogásokkal is.
Nálunk a legkedveltebb saláták csirkével, pulykával, tojással, tonhallal vagy gombával készülnek.

 

Gyors húsvéti ételek

 

Egy másik nagy kedvenc a húsvéti sonkatekercsek aszpikban, tojással. A negyedelt tojásokat póréhagymával, dióval, fűszerekkel és majonézzel ízesített tojáskrémmel töltjük meg, és betekerjük a sonka szeletekbe. Mindez egy kocsonya alapon ... az eredmény fantasztikusan ízletes és szemet gyönyörködtető.

 

Gyors húsvéti ételek

 

 

Sonkatekercsek aszpikban

Előkészítési idő: 30 perc + 2 óra
15 tekercs

Összetevők:

  • 15 szelet sonka
  • 1 Knorr erőleves kocka
  • 1 közepes póréhagyma-csak a fehér része
  • 1 csomag lapzselatin (6 lap)
  • 5 kemény tojás
  • 10 dkg majonéz
  • 2 dkg dióbél
  • pár szál friss kapor
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 5 dkg Rama Vajas Íz margarin
  • kevés Delikát

Elkészítés:

A lapzselatint laponként hideg vízbe helyezzük (úgy, hogy azokat ellepje), 5 percig áztatjuk, majd a vízből kiemelve óvatosan kinyomkodjuk. Oldjuk fel a leveskockát fél liter forró vízben. Adjuk hozzá a zselatint, hagyjuk felolvadni, majd szűrjük át egy nagyon finom szűrőn vagy textil pelenkán. Tegyük hűvös helyre kihűlni.

A póréhagymát és a fokhagymát aprítsuk finomra, pirítsuk kis lángon világos sárgára a margarinon, tegyük félre hűlni.
A megfőtt tojásokat negyedeljük, 15 db fehérjét tegyünk félre, a maradékot törjük át egy szitán. Keverjük össze a póréhagymával, a finomra vágott dióval, kaporral és a majonézzel. Ízesítsük Delikáttal és a borssal.

A félretett negyed tojásfehérjéket töltsük meg gazdagon a tojáskrémmel, tekerjük be a sonkaszeletekbe, tegyük egy tálba. Töltsük alá a kihűlt, de még folyékony aszpikot, tegyük a hűtőbe kidermedni (kb. 2 óra).


Gyakran készítek ehhez hasonló aszpikos ételeket ünnepnapokon. A másik nagy húsvéti kedvenc: a főtt csirkehús, főtt tojással és zöldségekkel, csirkés aszpikban.

 

Gyors húsvéti ételek

 

Amikor ezeket az ünnepi ételeket készítem, különös figyelmet fordítok a színek, a textúrák és ízek összhangjára. Nálunk a húsvéti asztal mindig egy szemet gyönyörködtető, gusztusos színkavalkád. A hideg húsos tálakat mindig gyönyörű színes, tavaszi zöldségekkel dekorálom, mint pl. retek, újhagyma, koktélparadicsom, friss zöldfűszerek. Hozzá különböző színű szószok, mártások, zöldfűszeres mártogatósok kapnak helyet az asztalon. Ilyenkor igazán kiélem a művészi énemet:-)

Próbáljátok ki Ti is!

Megjelenítette: Nagyon Süti