Húsvét, tavasz, kalácssütés!
Csak úgy mint karácsonykor, ilyenkor is rengeteg finom étel és sütemény kerül a húsvéti asztalra: húsvéti sonka, főtt tojás és mellé az elmaradhatatlan foszlós kalács.
A kalács pedig akkor a legfinomabb, ha magunk készítjük! Sokan vannak, akik rettegnek a kelt tészta készítésétől, de ne féljünk tőle, hisz igazán nem nagy ördöngösség. Csak néhány alapszabályt kell betartanunk, és húsvét reggelén büszkén tehetjük le saját készítésű kalácsunkat a terített asztalra:
- Szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk.
- Lehetőleg friss élesztőt használjunk a kovászhoz. Az élesztőt langyos, kézmeleg tejben futtassuk fel. Az élesztőgombákat csak ez a hőmérséklet aktiválja. A túl hideg tejben nem fut fel az élesztőnk, a forró tej pedig megöli az élesztőgombákat.
- A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
- Ha szép foszlós kalácsot szeretnénk, használjunk tojássárgákat az egész tojás helyett.
- A kézzel történő dagasztásra szánjunk 10-15 percet, amíg a tésztánk sima, ruganyos lesz.
- A kelesztés mindig szobahőmérsékleten történjen. Tévhit, hogy meleg sütőbe vagy radiátorra kell tenni a tésztát. Elég szobahőmérsékleten pihentetni.
- Szánjunk időt a kalács készítésére. A tésztát többször is keleszteni, pihentetni kell: dagasztás után, fonás előtt és fonás után (sütés előtt) is.
- Akkor lesz szép barna, ha kétszer kenjük le tojással a megfont kalácsot: először a fonás után, majd közvetlenül a sütőbe kerülés előtt.
Vajon melyik a legnehezebb kalácsfonási technika? A hagyományos hármas, esetleg a négyes vagy hatos fonás? Igazából egyik sem nehéz, és ha már választani lehet, a hatos fonású kalács a leglátványosabb, ezzel biztosan lenyűgözzük a család apraját s nagyját.
Íme egy kis képes segítség, akár kezdő háziasszonyoknak is a négyes fonat elkészítéséhez:
és a hatos fonathoz:
A húsvét hétfői locsolkodás hagyományának köszönhetően a vendégváró falatoknak is kiemelkedő szerep jut Húsvétkor. Legyen szó sós vagy édes süteményekről, nekünk mindenre van ötletünk. Kezdőknek ajánljuk az egyszerű sós rudat vagy a répatorta muffint.
A bátrak pedig megpróbálkozhatnak az újabban oly népszerű macaronnal. De, ha már húsvétről van szó, nyuszis macaront is készítsünk!
De mi legyen a maradékokkal?
Az ünnep elteltével bizony nagy eséllyel marad még a sonkából vagy a kalácsból is. Kidobni biztosan nem szeretnénk, és ha egy kis változatosságra vágyunk, az alábbi receptekkel boldogan „szabadulhatunk meg” a maradékoktól fokhagymás sonkás muffin vagy sonkás sajtos lepény formájában.
Végezetül álljon itt egy "száraz kalács-mentő" recept, amit könnyen el tudunk készíteni a húsvéti ünnepek után:
Kalács puding
30dkg kalácsot vágjunk szeletekre, és minden másodikat kenjük meg Rama Vajas Ízzel és egy kis barack vagy narancslekvárral. Készítsünk szendvicseket a vajas-lekváros és sima szeletekből. Egy tűzálló tálat vékonyan kenjünk ki Rama Vajas Ízzel, és helyezzük el benne sorban a kalácsszeleteket.
Egy edényben forrósítsunk fel 3dl tejet 3dl tejszínnel és egy vaniliarúd kikapart magjával.
Keverjünk habosra 2 tojást és 2 tojássárgáját 10dkg cukorral és egy csipet sóval. Ehhez öntsük hozzá folyamatos keverés mellett a forró tejes-tejszínes keveréket.
Öntsük a keveréket a kalács szeletekre és hagyjuk sütés előtt 10 percet állni, hogy magába szívja a folyadékot.
Néhány csokidarabkákat is szórhatunk a szeletek közé.
150C-ra előmelegített sütőben kb 30-40 percig sütjük, vagy addig, amíg nem marad alatta folyadék.