Húsvéti vacsora: sült sonka.

2016. 02. 23.
comment 0 komment
Meglepő talán, de a sertés húshoz remekül illenek az édes ízek. Az USA-ban és sok európai országban készítenek úgynevezett mázas, glazúros sült sonkát. A sonka glazúrját ízesíthetik olyan fűszerekkel, amelyeket itthon Magyarországon hagyományosan inkább desszertekhez használunk, pl. szegfűszeggel, gyömbérrel, fahéjjal, mézzel, esetleg juharsziruppal. Sőt, láttam már olyat is, hogy kólát használtak a máz készítéshez. A sütés alatt tehetünk a tepsibe egy kis aszalt szilvát, a végén pedig egy kis balzsamecetet is. A hús szaftjával együtt ezekkel a savanykás, édeskés ízű hozzávalókkal különlegesen finom szószt kapunk. Az aszalt szilvához hasonlóan, a szintén édeskés, savanykás szárított tőzegáfonya, vagy a citrusok is különlegesen jól illenek a sonkához és általában véve a disznóhúsokhoz.

 

Ha kedvet kaptok egy kulináris kalandozáshoz, ahol az édes-sós irányba terelitek a húsvéti sonkát, nyugodtan tehettek narancs-, vagy citromhéjat is a mázba. Fontos tudnunk, hogy a mázas sonkák sok esetben nem füstölt húsból, hanem nyers, egész sertéscombból készülnek.
Az édes-fűszeres íz szokatlan lehet a családtagoknak, de pont ebben rejlik a különlegessége és eredetisége. Ha kész vagytok egy kicsit kockáztatni, jó szívvel merem ajánlani, nagy siker lehet a végén. A hagyományos főtt sonkát se felejtsük el, de a mázas, sült sonka akár egy új kedvenc is lehet, és változatosabbá teheti az évek óta ismételt húsvéti menüt.
 

Ha mégis ragaszkodunk a hagyományosabb ízekhez, készíthetünk főtt sült sonkát.
A megfőzött sonkából egy komolyabb darabot vágjunk ki. Egy éles késsel csináljunk rajta kisebb lyukakat és nyomkodjunk bele rozmaring leveleket, szétnyomkodott fokhagyma gerezdeket. Az egyenletes sülés érdekében legjobb, ha összekötözzük a húst egy zsineggel.

 

 

Hogy a sonka finom szaftos maradjon sütés közben és után, gyakran 5-8 percenként locsolgassuk a félretett sonkafőzővizünkkel.
Mivel a sonka már megfőtt nem kell hosszú sütési idő. Magas hőmérsékleten (220 Celsius fokon) 20-25 perc alatt kérgesre tudjuk sütni a sonkát.
Tartsuk szem előtt, hogy a hús még azután is sül egy kicsit, miután kivettük a sütőből, ezért pihentetés közben is érdemes locsolgatni saját szaftjával.
Ha túl későn vesszük ki, akkor kiszáradhat és morzsálódhat szeletelés közben. A tökéletesen étvágygerjesztő sonkaszeletek szaftosak, puhák és egyben maradnak.
A legfontosabb ugyanakkor az, hogy a sonka méretétől függően hagyjunk egy kis időt a húsnak pihenni, miután kivettük a sütőből. Csak ezután kezdjük el szeletelni. A rostok ezalatt elernyednek, így lesz puhább a hús, a szaft pedig egyenlően eloszlik a rostok között. Ha sütés előtt megkötöztük a sonkát, akkor most vegyük le róla, sokkal nehezebb lesz azután, miután már kihűlt.
 
Ha szeretnétek egy ropogós, glazúrral kent csülköt készíteni, akkor nézzétek meg ezt a receptünket! 
Megjelenítette: Nagyon Süti