A legfinomabb karácsonyi sütik, amelyek megkoronázzák az ünnepet

2019. 11. 07.
comment 0 komment
A karácsony varázsához hozzátartoznak az édességek is. Elkészítésük remek alkalom arra, hogy teljesen ráhangolódj az ünnepekre és hogy megcsillogtasd konyhai tudásodat.


Habár ahány család, annyi szokás, karácsonykor a legtöbb helyen ugyanazok a klasszikusok kerülnek az asztalra. Most ezeket gyűjtöttük össze, elkészítésükkel biztosan nem fogsz mellélőni és garantáltan mosolyt fogsz csalni szeretteid arcára! Persze, ezeket mellett bátran kísérletezhetsz új receptekkel is, a Nagyon Süti recepttárjában rengeteg inspirációt találsz majd.

Hókifli

Ez az omlós finomság igazi karácsonyi klasszikus. Elkészítésében az a legjobb, hogy pihentetéssel együtt is együtt alig két óra alatt elkészül, így igazi last-minute megoldás, ha megcsúsztál a karácsonyi készülődés során. A hozzávalókat gyúrd össze rugalmas tésztává, fedd be fóliával, hagyd pihenni a hűtőben egy órácskát (vagy akár egy éjszakát), majd ezek után jöhet a nyújtás és a kiflik megtöltése. Itt pedig nyugodtan ereszd el a fantáziádat: lekvárral, dióval, mákkal, vagy mogyorókrémmel is tökéletes lesz a végeredmény. Előmelegített sütőben nagyjából 15 perc alatt megsülnek. Figyelj arra, hogy a kiflik ne barnuljanak be, hiszen azt jelenti, hogy kiszáradnak, úgy pedig nem fog rajtuk megtapadni a porcukor.

A legfinomabb karácsonyi sütik, amelyek megkoronázzák az ünnepet

Bejgli

Ez a sütemény egyértelműen elmaradhatatlan része az ünnepeknek. Elkészítésétől sokan tartanak, pedig a művelet nem túl bonyolult, csak pár dologra kell odafigyelni. Viszont elég időigényes: legalább három órát rá kell szánni a készítésére. Fontos, hogy a hozzávalók ne legyenek túlságosan hidegek. A tésztánál pedig egy olyan állagot kell elérni, ami nem ragad és nem is folyós. Lefedve 20-30 percet kell keleszteni, ám nem szabad tovább pihentetni, mert akkor túlkel, felpuffad a tészta. A diós bejglihez és a mákos bejglihez a tölteléket ugyanúgy lehet készíteni, a lényeg, hogy kis lángon főzd össze, míg sűrű lesz. A töltés előtt a masszát vissza kell hűteni: állaga akkor jó, ha hidegen nehezen lehet kenni. A tészta nyújtásánál figyelni kell, hogy egyenletes vastagságú legyen mindenhol. A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakd, de csak akkor kerülhetnek a sütőbe, hogyha a tojássárga teljesen megszáradt rajtuk, így lesz tökéletes a kéreg. Természetesen a diós és mákos verziókon kívül gesztenyés töltelékkel is készíthetjük.

A legfinomabb karácsonyi sütik, amelyek megkoronázzák az ünnepet

Zserbó

Az omlós tésztalapok, a lágy töltelék és a roppanós csokimáz isteni elegye, amelyből egészen biztosan dupla adagot kell készíteni, olyan gyorsan el fog fogyni! A liszthez adunk egy csipet sót majd morzsold el benne a vajat. Az élesztőhöz add hozzá cukrot, majd futtasd fel meleg tejben. Ezt és a tojássárgákat add hozzá a tésztához, majd miután összegyúrtad, 4 részre kell osztani, majd egy órán át keleszteni kell. A hagyományos zserbót baracklekváros, darált diós masszával készül, ám csinálhatjuk mákos-narancsos töltelékkel is. Miután összeállítottad a süteményt, mehet a sütőbe. Sütés után, ha kihűlt, jöhet rá a máz. A szeleteléshez forró vízbe mártott kést használj és várj legalább egy éjszakát vele: ez idő alatt a tészta megpuhul és az ízek is összeérnek. Ha esetleg a diós és mákos verziókon kívül más fajtát is készítenél, süsd meg mézes krémes formájában, ami vaníliapudingos töltelékkel készül.

A legfinomabb karácsonyi sütik, amelyek megkoronázzák az ünnepet

Tojáslikőr

Természetesen a finom sütemények mellé finom italok is dukálnak! A tojáslikőr pedig egyszerűen nagyszerű választás az ünnepi asztalra. A tejet, a tejszínt, a vaníliarúdat porcukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a porcukorral kikevert tojássárgához. Ügyeljünk, hogy lassan, folyamatos adagolás mellett adjuk hozzá a forró tejes-tejszínes elegyet, hogy elkerüljük azt, hogy a tojássárgája „megfőjön”. Ha ez kész, hozzá is adhatjuk a fehér rumot vagy a vodkát. Ez után jöhet a hűtés: legalább fél napig hagyd „pihenni”, ám ideális esetben ez inkább egy hét legyen, így a tojáslikőr elkészítését semmiképp sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a karácsonyi készülődés során. A házi tojáslikőrünket pedig sütemények, torták elkészítéséhez is felhasználhatjuk majd.

A legfinomabb karácsonyi sütik, amelyek megkoronázzák az ünnepet
 

Megjelenítette: Nagyon Süti