A legtutibb édes és sós palacsinták

2020. 07. 31.
comment 0 komment
A palacsinta legtöbbünk tudatában édes desszertként él, azonban ennek a mámorító gasztro-alkotásnak van egy olyan képessége, hogy sós verzióban is egy pillanat alatt képes levenni a lábunkról.

 

A sós palacsintatészta-recept csupán a cukor- és sóarányokban tér el az édes változattól. A kevesebb cukrot szervezetünk, a rendhagyó ízvilágot pedig ízlelőbimbóink fogják meghálálni. A sós palacsinták ráadása még, hogy akár főételként is fogyaszthatók, és az alacsonyabb cukortartalmuk miatt - mind a tésztában, mind a töltelékben - kevésbé emelik meg a vércukorszintünket. 

 

Jöjjenek a legszuperebb receptek!

 

 

Édes palacsinták

 

1. Amerika palacsinta

 

A legtutibb édes és sós palacsinták

 

Ha már a hagyományos palacsintát becsukott szemmel is lazán összedobod, itt az ideje új gasztro-vizekre evezned! Az amerikai palacsinta alakra kisebb és pufibb, mint a miénk, valamint tálalásában is van különbség: legtöbbször friss, roppanós gyümölcsökkel, juharsziruppal és vajjal kerül a tányérra. 

 

Bár nekünk, magyaroknak legtöbbször desszertként jut eszünkbe ez a tengerentúli finomság, érdemes kipróbálni villásreggelire vagy uzsonnára is. 

 

2. Csúsztatott palacsinta 

 

A legtutibb édes és sós palacsinták

 

A csúsztatott palacsinta mondhatni tömbösített formája a hagyományos palacsintának. Képzelj el számos egymásra halmozott palacsintát, közöttük ínycsiklandozó töltelékkel, és az egészet leöntve édes mázzal! Ugye te is szerelembe estél? Mi is! Egyszerűen abbahagyhatatlan.

 

A csúsztatott palacsinta tésztája csak annyiban tér a hagyományos recepttől, hogy vaj is kerül bele, valamint a tojásokat külön kell választani és külön adagolni hozzá: például a tojásfehérjék habbá vert formában emelik dicsfényét. Halkan megsúgjuk, hogy ez a gyerkőcöknek is nagy kedvence lesz!

 

3. Tepsis palacsinta

 

A legtutibb édes és sós palacsinták

 

A végére hagytuk a legjobbat! A formabontó ötletek kedvelői és a gasztro-felfedezésekre éhezők most egyszerre sóhajtanak fel: “Tepsis palacsinta!” 

 

Ez a desszertkülönlegesség nem kérkedik, szerényen lopózik be életedbe és szerez magának örök figyelmet. Nem is mondunk többet, csak próbáld ki a receptet!

 

Sós palacsinták 

 

1. Sajtos palacsinta 

 

A legtutibb édes és sós palacsinták

 

A sós palacsinták története egy egyszerű, sós töltelékkel indul, innen azonban határ a csillagos ég. Kezdetként egy sajtos változatot mutatunk, de ne ragadj le az alapreceptnél! Variáld kedvedre, dobd fel többféle sajttal, vagy akár pirított feketeerdei sonkát is dobhatsz a töltelékbe! 

 

Fenti receptünk különlegességét a besamel mártás adja, ettől lesz még krémesebb a sajtos belevaló. Ha adhatunk egy tanácsot: jól kapaszkodj meg a székben kóstolás előtt, mert könnyen a mennyekbe repít majd az íze! 

 

2. Erdélyi palacsinta 

 

A legtutibb édes és sós palacsinták

 

Nem kell Amerikáig menni egy különleges palacsintareceptért, a szomszédban is akad ám szerivel. Példának okáért mutatunk egy erdélyi ritkaságot, amit egy jellegzetes sajtféleség, az orda tesz páratlanná. 

 

Picit máshogy készül, mint a hagyományos változat. Az egyik oldalán megsült palacsintára kerül a kaporral ízesített orda, majd következik a félbehajtás, és a két külső oldalának pirítása. Egyszerűen zseniális, próbáld ki te is!

Extra tipp: egy kis sonkát is dobhatsz bele!

 

3. Lazacos palacsinta 

 

A legtutibb édes és sós palacsinták

 

Ahogy az édes, úgy a sós palacsinta töltelékének készítésekor is csak a fantáziánk szabhat határt. Egy kis inspirációként következzen a harmadik, egyben legkivételesebb receptötletünk, a lazacos palacsinta!

 

Nekünk még óriási kedvencünk a lazacos verzió is, mely olyannyira lélegzetelállító, hogy napokig tudnánk enni - reggelire, ebédre és vacsorára is. Készen állsz, mondhatjuk az összetevőket? Sajtkrém, füstölt lazacdarabok, kapribogyó, szárított paradicsom és rukkola. Tudjuk mit érzel. Ne is próbálj ellenállni, próbáld ki még ma!

Megjelenítette: Nagyon Süti