Piskóták és alapkrémek

2016. 11. 07.
comment 0 komment
A piskóta (vagy cukrász nyelven „felvert tészta”) az egyik leggyakrabban használt tésztatípus a cukrászok és sütni imádók között. Nem véletlenül, hiszen rendkívül változatosan készíthető el.

Nélkülözhetetlen hozzávalói: a tojás, a cukor és a liszt.

Ha csak ezeket az összetevőket használjuk, akkor úgynevezett könnyű felvertet készítünk.

Vannak azonban olyan piskótafajták, a nehéz felvertek, amelyeknél a három alapanyagon túl, zsiradékot is adunk a tésztához. Ezen piskótatészták elkészítésére most nem térünk ki, hanem egy későbbi cikkben fogunk foglalkozni.

 

A piskótát leggyakrabban torták, szeletek és piskótatekercsek készítéséhez használjuk.

A legegyszerűbben elkészíthető változatai a zsiradék nélkül készítendő piskóták. Erre két alapreceptet mutatunk be: a sima és a kakaós piskótáét.

 

A piskóta elkészítésénél a következő szabályokat érdemes betartani:

 

- A készítés előtt melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, hogy mire a piskótatészta bekeverésével elkészülünk, a sütőnk már megfelelő hőmérsékletű legyen.

- A következő lépés a tortaforma előkészítése legyen. A tortaformát kenjük ki vékonyan margarinnal és szórjuk be liszttel, vagy béleljük ki sütőpapírral a formát!

- A tésztát bekeverés után mihamarabb a sütőbe kell tenni, így célszerű csak annyi masszát előkészíteni, amennyit meg is tudunk sütni.

- A piskóták összeállításában fontos szerepe van a tojásfehérjének és a cukornak. Fontos, hogy a tojásokat megfelelően válasszuk szét, a fehérjébe ne kerüljön tojássárga.

- A tészta lazítását a tojásfehérje habbá verésével végezzük, vagyis levegőbuborékokat juttatunk bele. Az így kapott laza szerkezetet pedig a cukorral szilárdítjuk meg.

- Fontos, hogy a tészta bekeverése során ezt a laza szerkezetet meg tudjuk tartani. A liszt és egyéb ízesítő anyagok (pl. kakaópor vagy darált olajos magvak) lehetőleg szitálva és több részletben legyenek óvatosan a tojáshabba forgatva.

 

Elkészítés:

1. A tojásokat válasszuk szét.
2. A tojások fehérjéből verjünk kemény habot, vigyázva, hogy a cukrot csak apránként hozzáadva keverjük el benne, miután a fehérje már kissé habos és fehéredni kezd.
3. A tojássárgát öntsük a fehérjehabra és óvatosan forgassuk bele, anélkül, hogy a habot összetörnénk.
4. Ezután óvatosan szitáljuk hozzá és keverjük bele a lisztet (vagy az egyéb ízesítő anyagokkal – kakaópor, fűszerek vagy darált olajos magvak - elkevert lisztet), hogy a hab ne törjön.
5. Öntsük az előkészített tortaformába. Óvatosan húzzuk ki a masszát a tortaforma szélére, úgy, hogy homorú legyen.
6. Süssük 20-25 percen keresztül, közben ne nyissuk rá a sütőt. Akkor jó, ha tapintásra a piskóta visszaugrik, illetve tűpróbánál a tű tisztán jön ki a tésztából.
7. Fordítsuk sütőpapírral lefedett rácsra, és hagyjuk a formában kihűlni. Majd éles késsel vágjuk ki belőle.

 

 

Sima és kakaós piskóta alapreceptje – 18 cm-es (illetve 23 cm-es) tortaformához:

 

Sima piskóta alaprecept:

 

Piskóták és alapkrémek

 

Kakaós piskóta alaprecept:

 

Piskóták és alapkrémek

 

A fenti piskótákat betölthetjük az alábbi krémekkel valamelyikével. Mind a tésztákat, mind a krémeket bátran kombinálhatjuk, és torta vagy szelet formájában tálalhatjuk.

 

Vaníliakrém

 

Piskóták és alapkrémek

 

Narancsos csokoládékrém

 

Piskóták és alapkrémek

 

Karamellkrém

 

Piskóták és alapkrémek

 

Diókrém

 

Piskóták és alapkrémek

 

Megjelenítette: Nagyon Süti