Piskóták és alapkrémek
Nélkülözhetetlen hozzávalói: a tojás, a cukor és a liszt.
Ha csak ezeket az összetevőket használjuk, akkor úgynevezett könnyű felvertet készítünk.
Vannak azonban olyan piskótafajták, a nehéz felvertek, amelyeknél a három alapanyagon túl, zsiradékot is adunk a tésztához. Ezen piskótatészták elkészítésére most nem térünk ki, hanem egy későbbi cikkben fogunk foglalkozni.
A piskótát leggyakrabban torták, szeletek és piskótatekercsek készítéséhez használjuk.
A legegyszerűbben elkészíthető változatai a zsiradék nélkül készítendő piskóták. Erre két alapreceptet mutatunk be: a sima és a kakaós piskótáét.
A piskóta elkészítésénél a következő szabályokat érdemes betartani:
- A készítés előtt melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, hogy mire a piskótatészta bekeverésével elkészülünk, a sütőnk már megfelelő hőmérsékletű legyen.
- A következő lépés a tortaforma előkészítése legyen. A tortaformát kenjük ki vékonyan margarinnal és szórjuk be liszttel, vagy béleljük ki sütőpapírral a formát!
- A tésztát bekeverés után mihamarabb a sütőbe kell tenni, így célszerű csak annyi masszát előkészíteni, amennyit meg is tudunk sütni.
- A piskóták összeállításában fontos szerepe van a tojásfehérjének és a cukornak. Fontos, hogy a tojásokat megfelelően válasszuk szét, a fehérjébe ne kerüljön tojássárga.
- A tészta lazítását a tojásfehérje habbá verésével végezzük, vagyis levegőbuborékokat juttatunk bele. Az így kapott laza szerkezetet pedig a cukorral szilárdítjuk meg.
- Fontos, hogy a tészta bekeverése során ezt a laza szerkezetet meg tudjuk tartani. A liszt és egyéb ízesítő anyagok (pl. kakaópor vagy darált olajos magvak) lehetőleg szitálva és több részletben legyenek óvatosan a tojáshabba forgatva.
Elkészítés:
1. A tojásokat válasszuk szét.
2. A tojások fehérjéből verjünk kemény habot, vigyázva, hogy a cukrot csak apránként hozzáadva keverjük el benne, miután a fehérje már kissé habos és fehéredni kezd.
3. A tojássárgát öntsük a fehérjehabra és óvatosan forgassuk bele, anélkül, hogy a habot összetörnénk.
4. Ezután óvatosan szitáljuk hozzá és keverjük bele a lisztet (vagy az egyéb ízesítő anyagokkal – kakaópor, fűszerek vagy darált olajos magvak - elkevert lisztet), hogy a hab ne törjön.
5. Öntsük az előkészített tortaformába. Óvatosan húzzuk ki a masszát a tortaforma szélére, úgy, hogy homorú legyen.
6. Süssük 20-25 percen keresztül, közben ne nyissuk rá a sütőt. Akkor jó, ha tapintásra a piskóta visszaugrik, illetve tűpróbánál a tű tisztán jön ki a tésztából.
7. Fordítsuk sütőpapírral lefedett rácsra, és hagyjuk a formában kihűlni. Majd éles késsel vágjuk ki belőle.
Sima és kakaós piskóta alapreceptje – 18 cm-es (illetve 23 cm-es) tortaformához:
A fenti piskótákat betölthetjük az alábbi krémekkel valamelyikével. Mind a tésztákat, mind a krémeket bátran kombinálhatjuk, és torta vagy szelet formájában tálalhatjuk.