Top 5 húsvéti finomság a világ más tájairól
Finnország és Svédország: Mämmi (vagy Memma)
Az eredetileg Finnországból származó Mämmi a svédeknél is közkedvelt húsvéti desszert. Ez a pudingszerű desszert rozsliszt, rozsmaláta, barna melasz, só és illatos fűszerek keverékéből áll össze. Elkészítésének különlegessége, hogy a masszát először legalább hat órán keresztül kell melegíteni 50 fokon, majd fel kell forralni, ezután mehet a sütőbe sülni még legalább 2 órára. Ezek után pedig még minimum négy napig hűvös helyen kell tartani, hogy a mämmi „összeszottyadjon”. Általában fagylalttal, vaníliakrémmel vagy cukorral a tetején szokták fogyasztani.
Oroszország: Pashka
Ez a sajttortára hasonlító édesség túróból, mézből, szárított gyümölcsből és mandulából készül. Az oroszok a böjti időszak lezárta után fogyasztják – ezzel ünnepelve a húsvétot. A pashkát hagyományosan csonka piramis alakúra készítik, ezzel szimbolizálva Jézus sírját.
Brazília: Paçoca de Amendoim
Csupán három hozzávaló szükséges a brazilok egyik kedvenc húsvéti édességéhez. Mogyoró, cukor és némi só: ezeket kell aprítógépen összedolgozni. Az állaga akkor lesz jó, ha már „homokszerű”, azaz a masszából még kis „halmokat” lehet formázni.
Spanyolország: Torrijas
Az édes „bundáskenyér” az egyik legkedveltebb spanyol húsvéti desszert. A kenyérszeleteket először fahéjas-vaníliás-narancsos tejbe áztatjuk, ezután villával felvert tojásba kell mártani, majd olajban kisütni. A találáshoz pedig jöhet méz, gyümölcs vagy fahéjas cukor: egyszerűen tökéletes harapnivaló húsvéti reggelén, ha édesszájú a család!