Új receptek a Rama-tól Húsvétra!

2018. 03. 26.
comment 0 komment
Új receptekkel készültünk, hogy az idei Húsvét is bővelkedjen finom édes és sós süteményekben.

Tegye fel a kezét, aki már nagyon szeretné, ha végre beköszöntene a tavasz! Az idei tél bizony eléggé elhúzódott. Már mindenki várta az első meleg napsugarakat, amikor ismét megajándékozott minket mínuszokkal, és friss hóval. Jó meleg sál nélkül még ma sem indulhatunk el otthonról, egyre azt kérdezve: mikor adhatjuk át végre magunkat a tavaszvárásnak?

Tegyük ezt a húsvéti készülődéssel! A tavalyinál úgyis kicsit korábban, már március végén lesz Húsvét. Számunkra ünnep a konyhában is!

Akik már jó előre terveznek, biztosan felvértezték magukat jobbnál jobb receptötletekkel, de biztosan vannak olyanok is, akik az utolsó pillanatban döntenek a húsvéti menüt illetően.

A nagyonsuti.hu oldalon számos recepttel készültünk, így mindkét tábor találhat magának inspirációt közöttük. A tavalyi nagy kedvencek után (pl. répás-sajttortás kuglóf) idén is készültünk néhány új recepttel:

 

Túrós-diós-csokis muffin

 

 

Gyors húsvéti reggeli pite

 

 

Málnás-pisztáciás cupcake rózsavízzel

 

 

A kalács az egyik olyan süteménye az ünnepnek, ami egyszerűen nem hiányozhat az asztalról.

A hagyományos kalács sütésével kapcsolatban már korábban is adtunk néhány tanácsot:

Húsvéti foszlós kalács

 

Csak néhány alapszabály van, amit be kell tartanunk:

  • Szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk.
  • Lehetőleg friss élesztőt használjunk a kovászhoz. Az élesztőt langyos, kézmeleg tejben futtassuk fel. Az élesztőgombákat csak ez a hőmérséklet aktiválja. A túl hideg tejben nem fut fel az élesztőnk, a forró tej pedig megöli az élesztőgombákat.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • Ha szép foszlós kalácsot szeretnénk, használjunk tojássárgákat az egész tojás helyett.
  • A kézzel történő dagasztásra szánjunk 10-15 percet, amíg a tésztánk sima, ruganyos lesz.
  • A kelesztés mindig szobahőmérsékleten történjen. Tévhit, hogy meleg sütőbe vagy radiátorra kell tenni a tésztát. Elég szobahőmérsékleten pihentetni.
  • Szánjunk időt a kalács készítésére. A tésztát többször is keleszteni, pihentetni kell: dagasztás után, fonás előtt és fonás után (sütés előtt) is.
  • Akkor lesz szép barna, ha kétszer kenjük le tojással a megfont kalácsot: először a fonás után, majd közvetlenül a sütőbe kerülés előtt.

Ha ezekre figyelünk, ilyen szép eredményt  kapunk:

 

 

Kalácsból is rengeteg féle van, legyen édes vagy sós, töltött vagy márvány.. Mi most egy új sós kalácsreceptet hoztunk, kissé rendhagyó formában:

 

Sonkás-sajtos tojáskrémmel töltött kalácsvirág

 

Kellemes húsvéti ünnepeket és jó sütögetést kívánunk mindenkinek!

Megjelenítette: Nagyon Süti